Novozgrajeni novomeški brvi dobili tudi ime; ju uganete?

Brv Irča vas je odprta.

Novomeški svetniki so na včerajšnji seji občinskega sveta zaradi januarskega zvišanja plač pomočnic vzgojiteljic in aprilskega dviga plač vseh zaposlenih ter višjih stroškov potrdili nove cene v javnih vrtcih in vrtcih s koncesijo. Ti bodo dražji za 5,5 odstotka. Novo mesto pa dobiva tudi uradno poimenovanje novozgrajenih brvi v Irči vasi in na lokaciji med Loko in Kandijo.

 

Brv za pešce in kolesarje, ki povezuje Župančičevo in Julijino sprehajališče v centru mesta v neposredni bližini novomeškega bivališča Julije Primic, bo odslej Julijina brv, brv v Irči vasi pa se bo imenovala po olimpioniku Leonu Štuklju. Tako je včeraj sklenil mestni svet.

Nov preračun cen v vrtcih je sicer tudi posledica neuspešne uskladitve občin z državo, ki ni zagotovila kritja celotnega povišanja stroškov dela od 1. januarja 2023. Novomeški občinski svet je ob zadnjem dvigu cen s sklepom zadolžil občinsko upravo, da bo v takem primeru predlagala v sprejem nov predlog cen. Občine namreč na dvig stroškov dela nimajo vpliva, saj se vse odločitve s tega naslova sprejemajo na državni ravni. V vrtcih Ciciban, Pedenjped, Stopiče, Brusnice in Ringaraja se tako cene zvišujejo za 5,5 odstotka, v vrtcu Otočec pa za 3,4 odstotka.

S sprejetjem nove predlagane cene bo finančni vpliv na starše, ki skladno z odločbo o višini plačila vrtca sodijo v srednji razred (35 odstotkov plačila programa), pomenil v prvem starostnem obdobju za približno 10,6 evra večji mesečni znesek, v drugem starostnem obdobju pa za 7,8 evrov. Mestna občina Novo mesto sicer ob tem ohranja ugodnosti pri določanju višine plačila vrtca, za katere letno nameni skoraj pol milijona evrov, so sporočili iz mestne občine.

A. V.