Novo mesto: Župan ponovno opozoril na sistemsko reševanje problematike otrok iz težavnih socialnih okolij

Novomeški župan Gregor Macedoni na seji odbora za za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. (vir: Zajem zaslona)

Župan Gregor Macedoni se je v četrtek, 11. januarja 2023, udeležil seje parlamentarnega Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri so obravnavali poročilo vlade o položaju romske skupnosti v Sloveniji.

Župan je izpostavil nekatere pomanjkljivosti poročila in ponovno opozoril na potrebno zakonodajno sistemsko in celovito reševanje problematike otrok iz težavnih socialnih okolij, kjer se stanje ne izboljšuje.

Ob tem je vlado pozval, naj po zavrnitvi predlogov za spremembo zakonodaje, ki so jih vložili župani 11 občin Jugovzhodne Slovenije in so bili podprti s podpisi 31.000 volivcev poda svoje predloge, kar bi morala storiti, glede na sklep Državnega zbora, do 31. 12. 2023.

Med temami, ki jih je potrebno čim prej  nasloviti in učinkovito ukrepati, je župan izpostavil neobiskovanje osnovne šole in zaradi nedavnega streljanja na prostem v času praznikov v Novem mestu tudi varnostno situacijo.

M. D.