Jourova bo morala pokazati, kaj se je pogovarjala z Accetom

Vse bolj se kaže, da je Jourova ob obisku na ustavnem sodišču pritisnila na ustavne sodnike, kako naj odločijo v primeru zakona o RTVS. (vir: arhiv)

Evropska komisarka Vera Jourova dolgo časa evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru (SDS/EPP) ni želela razkriti dokumentov o tem, kaj se je marca lani pogovarjala na obisku pri predsedniku Ustavnega sodišča RS Mateju Accettu, zdaj pa bo kot kaže slepomišenja konec.

Ker je kabinet Jourove več mesecev zavračal zahtevo, da Zveru posredujte interne dokumente s sestanka Juorove pri Acettu, se je namreč ta obrnil na evropsko varuhinjo človekovih pravic.

In ta je zdaj odločila, da mora Evropska komisija najpozneje do 29. januarja odgovoriti na njegovo zahtevo po objavi vseh internih dokumentov spornega obiska, je na omrežju X sporočil evropski poslanec.

Kot je zapisal, gre za precedenčno veliko etapno zmago v borbi za transparentnost. “Da je situacija za Vero Jourovo resna, priča tudi hitrost odgovora in reakcije Emily O’Reilly. Dodatno se je urad ombudsmanke zavezal, da bo pregledal vse interne dokumente Evropske komisije, ki padejo v okvir zdaj že zloglasnega obiska Vere Juorove in njenega morebitnega vplivanja na odločitev ustavnega sodišča glede novele o RTV Slovenija. Jourova in krog okoli nje se je več kot očitno zakalkuliral pri tej sagi o netransparentnosti in predstavi dvojnih meril. Verjamem, da je zadrega v kabinetu precejšnja. Zahvala Ombudsmanki za njeno hitro reakcijo na mojo pritožbo. Še je nekaj poštenja in spoštovanja evropske zakonodaje.”

Spomnimo, da je kmalu po obisku Vere Juorove na ustavnem sodišču slednje odločilo, da razveljavi svoje zadržanje novele zakona o RTV Slovenija, kar je bila ena najbolj nenavadnih odločitev ustavnega sodišča, kar obstaja. Zato so se ob tem vzbudili sumi, da je Juorova s svojim obiskom vplivala na odločitev ustavnih sodnikov.

Vir: Evropska varuhinja za človekove pravice odločila 

A. V.