Novo mesto: Porodnišnica bogatejša za najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov

Predsednik poslovodstva T-2 mag. Jure Valjavec ob predaji naprave za fototerapijo novorojenčkov.

V okviru dobrodelnega projekta T-2 življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, so včeraj novomeški porodnišnici slovesno predali najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica.

Z najsodobnejšo napravo BL70, ki je pravkar prišla na evropski trg, bo zdravstveno osebje v porodnišnici poskrbelo za njihovo nadaljnje uspešno zdravljenje.

Družba T-2 bo do konca letošnjega leta s temi napravami oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.

 Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter praviloma izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija oziroma obsevanje novorojenčka z modro svetlobo.

V Sloveniji fototerapijo po besedah ginekologinje in porodničarke ter predsednice društva Slojenčki Nataše Tul Mandić potrebuje okoli 15 % vseh novorojenčkov, ki se letno rodijo pri nas in pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice.

Tovrstno zdravljenje tako pri nas potrebuje okoli 3000 otrok, pri katerih bi lahko brez zdravljenja bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost.

Nova naprava BL70, ki jo zdaj že četrti porodnišnici v Sloveniji letos podarja družba T-2, je prijazna za uporabo in omogoča varno terapijo novorojenčkov z zlatenico s prilagajanjem doze in časa njihovega obsevanja. Po postojnski, kranjski in jeseniški porodnišnici jo je v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom zdaj dobila tudi osrednja dolenjska porodnišnica, v kateri se letno rodi 1280 otrok.

Zagotovo se bodo pridobitve še posebej razveselile mamice, saj jim bo naprava omogočala prilagajanje časa terapije, ki ga lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka, ter nadzor novorojenčka preko kamere med samo terapijo obsevanja.

Specialistka ginekologije in porodništva Damjana Koželj, dr. med., predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo v novomeški porodnišnici, je povedala, da zgodnje odkrivanje zlatenice, ki se izkazuje v rumeno obarvani koži in sluznici novorojenčka, vpliva tudi na uspešnost zdravljenja in nadaljnji razvoj otroka:

”Zlatenica, ki se pogosto pojavi v prvih dneh po porodu, je lahko znak za različna obolenja novorojenčkov. Ko so vrednosti bilirubina v krvi novorojenčka visoke, se poslužujemo zdravljenja s fototerapijo, sicer lahko pride do motenj pri razvoju otroka. Ker je to precej pogosto in imajo tudi lučke za obsevanje svojo življenjsko dobo, jih na porodniškem oddelku vedno potrebujemo. Pomembno je tudi, da med fototerapijo novorojenček ni ločen od mamice, kar ta lučka, ki smo jo dobili omogoča. Naprava BL70 je mobilna in jo bomo lahko uporabljali tako na oddelku kot tudi v novi neonatološki ambulanti, če bo to potrebno.”

Predaja naprave BL70 v SB Novo mesto: doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica SB NM, Damjana Koželj, predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo v novomeški porodnišnici,mag. Jure Valjavec, predsednik poslovodstva družbe T-2,
Andreja Verovšek iz društva Slojenčki, koordinatorka akcije dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica novomeške občinske uprave
ter zaposleni z ginekološko porodniškega oddelka

M. D.