Različica delta je 60 odstotkov bolj kužna

Koronavirus

“Epidemija še naprej hitro upada. Če se ne bomo do konca avgusta dovolj precepili, se bo takrat začel četrti val epidemije zaradi širjenja delta različice virusa, ki je okoli 60 % bolj kužna od trenutno dominantne alfa različice.”

To je na Facebooku zapisal Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki tudi pripravlja aktualne prognoze za covid-19. (vir)

Iz projekcije, ki jo je Leskovar predstavil včeraj, je razvidno naslednje:

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12-krat toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 3,5-krat toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,05 % prebivalstva oz. približno vsak 2000. prebivalec.

Delež angleške alfa različice virusa, ki je zdaj dominantna, je naraščal zaradi večje kužnosti od običajne različice.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 30 in smo trenutno v zeleni fazi. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko omenjena pojavnost padla pod 25 v začetku julija. (ijs.si)

Skrbi pa različica delta, za kar tudi strokovnjakinja Anita Gorsha med drugim navaja: “Precepiti je potrebno čim večji odstotek ljudi nad 50 in kroničnih bolnikov. Velik problem jeseni bodo vrtci in šole.”

Na to opozarjajo tudi v vladi oziroma predsednik vlade Janez Janša in zdravstveni minister Janez Poklukar. Potrebna je vsaj 80-odstotna precepljenost, sicer bo jeseni hudo. Ali, kot je dejal zdravstveni minister: Četrti val epidemije ni več vprašanje, vprašanje je le, kdaj nas bo zadel. Zato tudi minister poziva k cepljenju. Cepiva je v Sloveniji dovolj.

Zdaj prevladuje angleški sev virusa, ki je bistveno bolj kužen od navadnega. Imamo pa že sev delta, ki je še bistveno bolj kužen. Vir: ijs.si)

C. R.