Ivan Kralj – bogataš, ki posoja denar tajkunu Odlazku za koncentracijo medijev

Ivan Kralj (vir: arhiv)

“Ivan Kralj je še eden izmed tranzicijskih povzpetnikov v Sloveniji. Kljub temu, da ga osrednji mediji zelo radi predstavljajo kot uspešnega podjetnika, temu ni tako. Prve posle s slovensko vojsko mu je uspelo pridobiti v času LDS s pomočjo takratnega poslanca Toneta Anderliča. Kralj ima sicer stike s poslovno-političnim omrežjem koncerna Iskra,” so v uvodu današnjega članka zapisali na portalu Nova24TV.si.

Nadalje navajajo, da se je pri Kralju, sicer iz Brusnic pri Novem mestu, delujočem v Šentjerneju, pojavila težava, ko je naenkrat na svoj bančni račun prejel kupnino od prodaje Arexa. Kralj, ki ga nikoli niso zanimali mediji, je postal eden ključnih igralcev v Odlazkovem medijskem imperiju.

“Vidni podpornik levega političnega pola se je nato v zadnjih letih spustil še na medijsko tržišče, kjer je mecen medijskega imperija Martina Odlazka,” navajajo dobro poučeni na portalu.

Omenjajo še vloge Karla Erjavca, Aleksandra Čeferina in Tomaža Vesela.

Po prodaji Arexa je Kralj zagotavljal, da se bo usmeril v panogo turističnih preletov s helikopterji, ki jih ima parkirane na bovškem letališču. “Njegova računica je bila, da bi spet podpisal donosen posel s Slovensko vojsko in bi s svojimi helikopterji imel koncesijo vlade za izvajanje službe za reševanje. Vendar so njegovi helikopterji popolnoma neprimerni in tudi nevarni za izvajanje takšnih nalog, nam zagotovijo naši viri.”

Ivan Kralj velja za enega najpremožnejših ljudi v Sloveniji. Leta 2019 je zasedal 47. mesto med najbogatejšimi Slovenci z 31,8 milijona evrov premoženja. Večino svojega bogastva je ustvaril s podjetjem Arex, vodilnim podjetjem za izdelovanje orožja v Sloveniji. Leta 2017 je svoje podjetje prodal družbi RSBC v lasti Čeha Roberta Schönfelda za 28 milijonov evrov. Kralj v osrednjih medijih velja za uspešnega in cenjenega podjetnika. Tako vsak njegov projekt predstavljajo kot uspešen. Bil pa je tudi nagrajenec Gospodarske zbornice Slovenije. “Vendar gre za enega ključnih igralcev tranzicijskega omrežja na Dolenjskem in finančnega mecena pravnomočno obsojenega goljufa, včasih tiskarskega, sedaj smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka,” navajajo na portalu Nova24TV.si.

Dodajmo, da je Odlazek lastnik številnih medijev, tudi na Dolenjskem, tiskanih in radijskih, stalno prebivališče ima prijavljeno v občini Škocjan.

“V člankih na svetovnem spletu nismo zasledili kakšnih kritičnih člankov o Kralju. A njegova vloga ni niti malo nedolžna, kot rad predstavlja večinoma v lokalnih medijih v lasti Martina Odlazka,” so še zapisali na portalu.

Za Kralja med drugim tudi navajajo, da je tudi lovec in starešina Lovske družine Loka Črnomelj.

Več o tem lahko preberete tukaj 

M. D.