Črnomelj: 57. Jurjevanje pet dni in skoraj 700 nastopajočih

Utrinek iz 57. Jurjevanja v Črnomlju

V Črnomlju se je po enoletnem premoru, ko festivala zaradi epidemije koronavirusa ni bilo, uspešno zaključil najstarejši folklorni festival v Sloveniji – že 57. Jurjevanje v Beli krajini.

Festivalsko rajanje na 15 prizoriščih v Črnomlju je trajalo 5 dni. V okviru 41 programskih točk je nastopilo skoraj 700 nastopajočih, v petih dneh je prireditev obiskalo okoli 3.000 obiskovalcev.

Glavne iztočnice letošnjega festivala so bile folklora, ples, umetnost, rokodelstvo, glasba, delavnice in predstave za otroke, kulinarika ter revitalizacija starega mestnega jedra Črnomlja.

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb koronavirusa je festival letos petič potekal v starem mestnem jedru Črnomlja. Lokacija je omogočila, da se je program festivala lokacijsko in vsebinsko razpršil ter tako omogočil čim bolj kakovostno in varno izvedbo festivala za obiskovalce.

Poudarek letošnjega festivala je bil predvsem na slovenski etno glasbi.

Glavni del programa so predstavljali nastopi folklornih skupin iz Bele krajine in preostale Slovenije ter koncerti tamburašev in godb. V okviru godbeniškega festivala so se predstavile 4 godbe – Pihalni orkester Loče pri Dobovi, Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo, Godba Črnomelj in Občinski pihalni orkester Trebnje.

V osrednjem folklornem delu Jurjevanja, ki je potekal od petka do nedelje,  je nastopilo 10 slovenskih folklornih skupin – Akademska folklorna skupina Študent Maribor, Folklorna skupina KUD Oton Župančič, KUD Merak Črnomelj, Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc, Folklorna skupina Dragatuš, Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, Folklorna skupina Srbsko kulturno društvo Novo mesto – podružnica Črnomelj, Folklorna skupina KUD Lepa Anka Črnomelj, Folklorna skupina Kolpa društva upokojencev Vinica in Otroška folklorna skupina Dragatuš.

Obiskovalci so lahko uživali v 4 koncertih tamburašev, in sicer je na slavnostni otvoritvi zaigral najboljši tamburaški orkester v Sloveniji – Tamburaški orkester Dobreč, druge dni pa so zaigrali Tamburaši KUD Oton Župančič Vinica, Tamburaši FS Dragatuš in Adlešički tamburaši.

Poleg folklornih skupin, tamburašev in godbenikov so dogajanje popestrili tudi koncerti popularnih skupin. Letos so tako na grajskem odru nastopili Katalena, Prifarski muzikanti, Suha južina band, Katice in Marko Banda, v cerkvi Sv. Duha pa citrarji Bele krajine in Damjana Praprotnik, v sklopu Poletne šole kitare pa Sebastjan Grego in Izidor Erazem Grafenauer z Godalnim kvartetom Dissonance. Na podestu ob reki Lahinji so nastopile adlešičke Kresnice ter zasedba Bajate.

V sklopu Mladega Jurjevanja, ki je namenjeno najmlajšim obiskovalcem festivala, so se lahko otroci udeležili 2 ustvarjalnih delavnic, na katerih so barvali lesene srčke in kamenčke, krasili vaze, izdelovali lesene obeske s servietno tehniko ter risali tatuje. Ogledali so si lahko 3 predstave – ob petju in plesu so na Glasbeni urici s tolkali in pesmijo spoznavali čisto prava tolkala, se na predstavi »Po Sloveniji« nasmejali prigodam popotnika Jake in utrdili znanje o Sloveniji ter čarali skupaj s čarodejem Maretom Čaretom.

Zanje je nastopila Otroška folklorna skupina Dragatuš, ki je za najmlajše obiskovalce izvedla folklorni delavnici, ti pa so se na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj lahko udeležili tudi starih pastirskih iger.

Obiskovalci so lahko na tržnici dobrot in rokodelstva kupili lokalno pridelano hrano in druge sladke dobrote ter rokodelske izdelke.

Na letošnjem Jurjevanju je potekal tudi Dan Lokalne akcijske skupine Dolenjske in Bele krajine, v okviru katerega se je stojnicah predstavilo že izvedene projekte in projekte v izvajanju s pomočjo ukrepov Evropske unije.

Skozi dan so si obiskovalci lahko ogledali razstavo artiklov oz. oblačil iz projekta »Volna, lan, konoplja« v etno muzeju Volna, lan, konoplja ter se udeležili delavnic peke belokranjske pogače, črnomaljskih prest, polstenja mila in kvačkanja okrasnih rožic. Tekom dneva so se lahko razvajali tudi s palačinkami iz sestavin lokalnih ponudnikov Bele krajine.

Na letošnjem Jurjevanju so uradno odprli tudi popolnoma novo turistično točko v Črnomlju – to je mestna Zakladnica in uredila klančina, ki poteka po brežini nad Dobličico. Gre za stalno razstavo kulturne in naravne dediščine ter drugih zanimivosti.

V okviru festivala je bilo odprtih 5 razstav, in sicer »Domovina je kultura«, »Klobuk za vsako priložnost«, slikarska razstava Ganija Ilalloshija, razstava obutvene dediščine na Slovenskem »S peto tolkel bom ob tla«, in razstava slik Bogomirja Jakše.

Organizatorji so pripravili tudi 2 zanimivi predavanji, in sicer o nastanku in razvoju grba mesta Črnomelj ter obutveni dediščini Belokranjcev in njenem poustvarjanju v folklornih skupinah. Predstavljena je bila tudi brošura Citre v Beli krajini.

V RIC navajajo, da je staro mestno jedro Črnomlja spet oživelo in nas za trenutek popeljalo v duh časa, ko je bilo druženje množice ljudi nekaj popolnoma normalnega in samoumevnega. “Se vidimo drugo leto, na 58. Jurjevanju v Beli krajini,” so dodali.

Vir in foto: RIC Bela krajina, več o tem in več fotografij je na voljo na povezavi: ric-belakrajina.si

A. L.