Novo mesto: Okužba v Domu starejših občanov Novo mesto

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Mestna občina Novo mesto je na družbenih omrežjih objavila, da so jih iz novomeškega doma starejših občanov obvestili o potrjeni okužbi s koronavirusom pri eni izmed zaposlenih oseb v tej ustanovi.

Po do zdaj znanih informacijah je do okužbe prišlo med dopustom. Sproženi so vsi protokoli za zajezitev širjenja okužbe, so zapisali.

Okužba je bila, kot kaže, potrjena danes, med okuženimi v zadnjih dveh dneh ni nobenega iz naše regije.

Prav na današnji novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa je epidemiologinja Marta Grgič Vitek povedala, da je v zadnjih dneh nekaj več primerov okužb v Slovenijo vnesenih iz tujine. Največ iz Hrvaške, manj pa je lokalnega prenosa okužbe.

Primerov, vnesenih iz tujine, je bilo v zadnjem tednu 21, več kot polovica iz Hrvaške, iz posameznih drugih držav je bil vnesen po en primer okužbe z novim koronavirusom.

Prenosi okužb se v zadnjih dneh v glavnem pojavljajo pri mladih do 24. leta starosti, ki se udeležujejo množičnih zabav. Pri tem je opozorila, da prihaja do več okužb na določenem območju, denimo hrvaškega otoka Pag.

Pri tem ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih zaskrbljujočih številk okužb med lokalnih prebivalstvom. Pač pa so težava množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti.

Včeraj so v Sloveniji opravili 753 testov na novi koronavirus in potrdili 10 okužb, po dve v občinah Ljubljana, Celje in Cirkulane, po eno pa v Velenju, Vipavi, Grosupljem in Ivančni Gorici. V bolnišnicah je 24 bolnikov s covidom-19, od tega štiri v intenzivni terapiji. Včeraj ni umrla nobena oseba s covidom-19.

Iz Doma starejših občanov Novo mesto se na vneseno okužbo v dom ene izmed zaposlenih javno še niso odzvali.

C. R.