Najprej so poskrbeli zase in kupili 4 blindirane osebne avtomobile v vrednosti okoli 1,8 milijona evrov

Eden od blindiranih mercedesov S600 guard v vrednosti od 600 do 700 tisoč evrov, parkiran pred vladno palačo. (Vir: Finance)

Ena prvih akcij, ki jo je po lanskem imenovanju izvedla vlada z Marjanom Šarcem na čelu, je bil nakup štirih prestižnih avtomobilov, nadgrajenih v oklepna vozila: dveh mercedesov po ceni od 600 do 700 tisoč za vsakega in dveh BMW-jev, po ceni okoli 200 tisoč evrov za vsakega. Vozila so blindirana, z novima vladnima mercedesoma bi lahko prepotovali vojno območje.

O nakupu avtomobilov Šarčevi javnosti niso pripravljeni povedati ničesar, kot da bi jih kupili z lastnim in ne davkoplačevalskim, to je našim denarjem.

V kabinetu predsednika vlade so si omislili dva mercedesa S600 z visoko stopnjo zaščite. Vsak od mercedesov ima zelo veliko maso, 4160 kilogramov. V poslovnem dnevniku Finance so na podlagi tega ugotovili, da gre za različici guard. To so varnostno ročno dodelana in izdelana Mercedesova vozila z najvišjo možno ravnijo zaščite pred strelnim orožjem in napadi.

Zapisali so, da je po navedbah njihovih virov vsak mercedes S600 guard stal od 600 do 700 tisoč evrov.

Poleg mercedesov so sredi oktobra 2018 kupili še dva BMW X5 z osemvaljnim bencinskim motorjem 50i, z nižjo stopnjo varovanja in ceno okoli 200 tisoč evrov za vsakega. Masa tega vozila je 2755 kilogramov in za približno 500 kilogramov težja od serijskih modelov. V Financah so tako ugotovili, da imata tudi ta dva avtomobila nadgradnjo v oklepno vozilo, čeprav nekoliko manj kot mercedesa.

BMW-ja X5 je kupilo ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Boštjan Poklukar iz Šarčeve stranke LMŠ. Želeli so tudi najbolj aktualen model, to pomeni zadnji model.

Ministrstvo je oba BMW-ja kupilo pod »zaupno«, kar pomeni, da podatkov ne razkrivajo. Podatkov ne razkrivajo niti za Šarčeva mercedesa.

V Financah so nadalje še ugotovili, da bi z vladnima mercedesoma lahko prepotovali vojno območje. Vozili imata povsem zaščiteno podvozje, ki zdrži dve eksploziji granat.  Med drugim je avto opremljen še z neprebojnimi roletami, posebnim alarmnim sistemom in posebnimi kolesi, ki omogočajo vožnjo 30 kilometrov po poškodbi. Za pogon je odgovoren šestlitrski 12-valjnik z dvema turbinama in 375 kilovati (530 konjskimi močmi) ter 830 newtonmetri navora. Med zadnjima sedežema kupci lahko izbirajo med namestitvijo hladilnika za šampanjec ali sefa za orožje.

Blindiran BMW X5 v vrednosti okoli 200 tisoč evrov.

Vir in foto: Finance

C. R.