Mirna Peč: Rekordno število štrukljev

Razstava štrukljev v Mirni Peči (foto: Anja Bah Žibert, FB)

V Mirni Peči je ta konec tedna potekalo 4. državno tekmovanje in razstava štrukljev iz vlečenega in kvašenega testa, pripravili sta ga Društvo podeželskih žena Mirna Peč, ki ga vodi Jelka Krivec, in Zveza kmetic Slovenije.

Organizatorji so letos prejeli v oceno kar 90 štrukljev, lani je bilo teh 54, leto pred tem pa 37.

Najboljše štruklje sta letos pripravili Ljuba Hočevar z Bučke in Branka Matko iz Malih Poljan (obe iz občine Škocjan), prejeli sta največje možno številko točk (30).

Hočevarjeva je pripravila štrukelj s suhimi slivami in skuto, Matkova pa je štrukelj, ki ga je poimenovala štrukelj kolin. Tudi lani sta bili dve zmagovalki, le da sta bili obe iz mirnopeškega društva (to sta bili Mari Dular in Janja Klemenčič).

Organizatorji so letos podelili 16 bronastih priznanj, 45 srebrnih in 29 zlatih. Podelitev priznanj je pospremil bogat kulturni program, nastopili so recitatorki Lucija in Teja, ljudske pevke Čebelice, ni manjkalo niti harmonike, zbrane je razveselil harmonikar Lan Šiško.

Prireditve v Muzeju Toneta Pavčka in Lojzeta sta se udeležila tudi mirnopeški župan Andrej Kastelic in dolenjska poslanka Anja Bah Žibert, ki je bila za poslanko izvoljena tudi v tej občini, v njej ima svojo poslansko pisarno in jo pogosto obiskuje.

Poslanka je na svoji Facebook strani zapisala: Čestitke vsem, ki se trudite in ohranjate to čudovito kulinarično in kulturno slovensko tradicijo. Hvala Društvu podeželskih žena Mirna Peč za vabilo, čudovito je bilo.”

Poslanka Anja Bah Žibert z Nežiko Režek iz Mirne Peči, eno od prejemnic priznanj.

Foto: Anja Bah Žibert, FB

C. R.