Na prvem mestu varnost vseh občanov in njihovega premoženja, to je prva naloge te vlade

Nezakoniti migranti (vir: arhiv)).

Iz dnevnih policijskih poročil je opazno, da so se poti nezakonitih migrantov že začele preko Bele krajine (območje Metlike in Žuniči). S Hrvaške prihajajo že tudi sporočila, da bodo na območju Karlovačke županije postavili migrantski center, podobno kot včasih v Veliki Kladuši in Bihaću. Na območju meje med BiH in Hrvaško pa je v teh dneh že prišlo do stanja, ko migranti, katerim vstop je zavrnjen na Hrvaško, streljajo na hrvaške policiste.

Policija navaja, da migranti postajajo živčni, balkanska migrantska pot je polna. Policija tudi priznava, da je ograja ob meji učinkovita.

Včeraj so predstavili tudi podatke o 14-odstotnem povečanju tatvin na območju Ljubljane, kar je posledica tudi vse večjega števila migrantov v Ljubljani, predvsem na območju Viča, kjer je azilni dom.

Dejstvo je tudi, da so migracije vodene. Tujci bi namreč lahko v EU in s tem v Slovenijo vstopali prek mejnih prehodov. Tako pa odvržejo osebne listine in ne vemo, ne kdo so, ne od kod so. Varnostno tveganje za državljane je zelo visoko. Naloga vlade pa je, da zaščiti tako meje kot državljane.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so letos obravnavali že 32.500 migrantov (lani 5000). Samo v Rigoncah je mejo letos prestopilo 25.000 tujcev. Po opozorilih domačinov in župana Ivana Molana je policija pred tremi tedni okrepila svojo navzočnost na območju Rigonc in okolice. Število nezakonitih prehodov na tem območju se je nato znižalo. Dnevno jih je bilo tudi preko 300, trenutno jih je od 120 do 200.

Mag. Maja Kocjan: Z zaskrbljenostjo spremljamo, kaj se dogaja na področju migracijske politike

Zdaj obstaja velika možnost, da bodo nezakoniti migranti v Slovenijo vdirali preko območja Bele krajine. Zato smo za izjavo zaprosili mag. Majo Kocjan, podžupanjo Občine Črnomelj in predstavnico pred leti zelo učinkovite Civilne iniciative Bela krajina. Povedala nam je:

mag. Maja Kocjan

“V Občini Črnomelj in Civilni iniciativi Bela krajina z zaskrbljenostjo spremljamo, kaj se dogaja na področju migracijske politike. Če bodo nezakoniti prehodi prešli preko našega območja, bomo zagotovo ukrepali. Na prvem mestu je varnost vseh občanov in njihovega premoženja. Varovanje meje in zagotovitev varnosti je prva naloga tudi zdajšnje vlade.

Dodam naj, da policisti navajajo, da jim panelne ograje pomagajo pri prijemu nezakonitih prehodov, saj jih usmrejajo stran od vasi in usmerjajo na točno dočno točko. V Rigoncah, v Posavju, npr., zdaj prosijo za dodatne panelne ograje. Te jih ščitijo pred vdorom migrantov na njihova dvorišča.

Spomnim naj še, da je nekdanji župan Ilirske Bistrice gospod Emil Rojc nedavno v eni od televizijskih oddaj opozoril, da so snežniški gozdovi polni odpadkov za migranti in da je letos huje kot je bilo pred leti. Policijska poročila tega ne zaznavajo, kar kaže, da veliko migrantov slovenska policija sploh ne zaznava.

Slovenija je na poti, da postane migrantski žep. Na to že opozarjajo tudi neodvisni strokovnjaki (dr. Vladimir Prebilič npr.). Nujna je pomoč Slovenske vojske na meje, kot je to že bilo. Panelne ograje pa naj ostanejo.”

A. L.