Na kaj moramo biti pozorni pri plačevanju in dvigih denarja v tujini

(foto: pixabay.com)

Najbolje je imeti gotovino v lokalni valuti, če uporabljamo kartice, pa vedno plačujemo v lokalni valuti, brez možnosti konverzije, kar pomeni, da ne omogočamo preračuna zneska v evre. S tem se izognemo visokim provizijam.

V času počitnic, ko te preživljamo v tujini, je dobro poznati načine plačevanja na tamkajšnjih prodajnih mestih, pa tudi, kako je z dvigi denarja na bankomatih v tujini.

Pri plačevanju imamo na voljo več sredstev, v Zvezi potrošnikov Slovenije pri tem priporočajo, da imamo s seboj vedno nekaj gotovine, pri plačevanju s karticami pa je treba biti zelo previden predvsem zaradi stroškov nadomestil (provizij), ki nam jih zaračunavajo banke.

Poznamo več vrst kartic, ne glede na to pa je treba pri plačilu na prodajnem mestu ali dvigu gotovine izbrati plačilo v lokalni valuti, brez konverzije.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo na posamezne bankomate povsod po Evropi, ki zaračunajo zelo visoko provizijo. Navajajo, da je to običajno napisano ali ob bankomatu ali na zaslonu, ko opravljamo dvig gotovine. Na mestih, kjer so ob bankomatu ali v času izvajanja transakcije navedeni visoki zneski provizij, postopek prekinemo in poiščemo bankomat drugje, kjer so provizije nižje.

Lahko se namreč zgodi, da za dvig 20 evrov plačamo kar 6 evrov provizije.

Na zvezi še svetujejo, da na potovanju uporabljamo kombinacijo plačilnih sredstev – nekaj gotovine in dve različni kartici (debetno in kreditno, če jo imamo), ki jih je najbolj pametno hraniti na ločenih mestih.

Priporočajo, da manjši znesek valute države, v katero potujemo, kupimo že doma. Ker nas največ kupuje hrvaške kune in se postavlja vprašanje, v kateri banki ali hranilnici v Sloveniji je za to najugodnejši menjalni tečaj, v Zvezi potrošnikov navajajo, da pri tem v preteklih letih niso zaznali posebnih razlik.

Obstajajo pa velike razlike med tečaji v posameznih krajih na Hrvaškem. Pri tem je treba upoštevati tudi morebitne provizije. Priporočajo, da se izognemo menjavam na letališčih in drugih močno obiskanih lokacijah, predvsem pa denarja nikoli ne menjamo na ulici.

Kaj pa kartice in bankomati v tujini?

Banke zaračunavajo nadomestila oz. provizije za posamezen dvig, ki znašajo od 1,7 do 23 evrov, odvisno od zneska in banke. Nekatere banke zaračunajo fiksen znesek, druge določijo minimalnega, nad njim pa zaračunavajo odstotek, kar lahko nanese tudi do 23 evrov.

V vsakem primeru se ne splača opraviti več dvigov manjših zneskov in vsakokrat plačevati visoka nadomestila – bolje je dvigniti enkrat nekoliko večjo vsoto.

Dobro je vedeti tudi to, da večina bank zaračunava vpoglede v stanje na bankomatih drugih bank, zato je bolje, če stanje na svojem bančnem računu preverimo na drugačen način.

Še dražje pa je dvigovanje gotovine s karticami z odloženim plačilom, ne glede na lokacijo bankomata. Nadomestila so enaka za dvige ne glede na tujo državo – manj kot 8 evrov ne bomo plačali nikjer, pri dvigih večjih zneskov pa je to lahko od več deset pa tudi do več kot sto evrov provizije.

Plačevanje in bankomat: Na prodajnem mestu, ko plačujemo, ali pri dvigu gotovine, vedno izberemo plačilo v lokalni valuti (na Hrvaškem kune), brez možnosti konverzije.

Preračun zneska iz valute plačila v evre bo v tem primeru opravljen po tečaju naše banke. Če izberemo plačilo s konverzijo v evre, pa bo uporabljen tečaj banke prejemnika plačila (trgovca, hotela, restavracije …), ki je običajno manj ugoden in za nas pomeni višji končni strošek plačila.

Primer: Če na bančnem bankomatu na Hrvaškem izberemo možnost dviga gotovine v kunah, nas bo dvig 800 kun stal 106 evrov. Če izberemo možnost dviga gotovine v evrih, pa bomo zaradi stroškov konverzije za to plačali 116 evrov. Zato vedno izberemo dvig gotovine v lokalni valuti, v tem primeru v kunah.

C. R.