Na FIŠ so mladi upi znova tekmovali iz znanja računalništva in spletnih tehnologij

Na tekmovanju se je pomerilo 17 dijakov in dijakinj iz štirih šol. (foto: FIŠ Novo mesto)

Prejšnji četrtek je na Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) v Novem mestu potekalo tradicionalno, 4. tekmovanje v znanju računalništva in spletnih tehnologij za srednješolce. 

Na tekmovanju se je pomerilo 17 dijakov in dijakinj iz štirih šol iz jugovzhodne in posavske regije: Šolskega centra Novo mesto, Gimnazije Kočevje, Gimnazije Brežice in Šolskega centra Krško – Sevnica.

Pred začetkom reševanja nalog je zbrane nagovoril predsednik Študentskega sveta FIŠ Žiga Šume: »Tudi sam sem še lani kot dijak tekmoval, a nisem prišel daleč. A vsaka izkušnja je dobra, in četudi nisem zmagal, sem dobil nekaj več – sanje za novo pot, po kateri hodim še danes in na njej dosegam uspehe. FIŠ mi omogoča dosegati to, kar si želim,« je med drugim dejal Žiga in tekmovalcem zaželel obilo uspeha. Doc. dr. Borut Lužar, ki je sestavil naloge, je tekmovalcem podal navodila za reševanje ter jim prav tako zaželel obilo sreče in uspeha.

Tekmovalci so naloge reševali 120 minut, pod budnim očesom članov ocenjevalne komisije, doc. dr. Boruta Lužarja in doc. dr. Panče Panova. Po malici so se dijaki in mentorji udeležili še delavnice na temo večkriterijskega odločanja z DEX-i, ki jo je izvedel izr. prof. dr. Blaž Rodič. Nato je sledila še razglasitev rezultatov in podelitev nagrad in priznanj, pri čemer je dijakom in mentorjem za dobro delo čestitala tudi prodekanja za izobraževanje, doc. dr. Katarina Rojko.

In kakšni so bili rezultati?

Prvo mesto na tekmovanju je s 50 točkami osvojil dijak Šolskega centra (ŠC) Novo mesto Anže Kocjančič, le točko manj je dosegel drugo uvrščeni Andraž Bajec, prav tako iz ŠC Novo mesto, ki je tako ubranil lansko drugo mesto. Na tretje mesto pa se je z 38 točkami uvrstil dijak Gimnazije Brežice Primož Bogner, sicer dvakratni zaporedni zmagovalec tega tekmovanja. Dodajmo, da so se tekmovanja udeležila tudi štiri dekleta, lani tretje uvrščena Lea Kukavica iz Gimnazije Brežice se je tokrat uvrstila na 4. mesto.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo foto utrinke s tekmovanja in podelitve nagrad.

Organizatorji se zahvaljujejo številnim podjetjem, ki so prispevali darila za udeležence. To so bili: Krka, Razvojni center Novo mesto, Planis, Mikrografija, TPV Novo mesto, Ascaldera, GEN Energija, Talpas, Solvera Lynx. Podjetje Spar Slovenija – Megamarketu Interspar, Qlandija Novo mesto, pa je znova poskrbelo, da tekmovalci niso bili lačni, so sporočili s FIŠ.

Vsem udeležencem in nagrajencem čestitamo!

C. R.