Mirna Peč: Zanimivo bo te dni v teh Slakovih in Pavčkovih krajih

Najmanjša dolenjska občina v naslednjih dneh praznuje svoj 18. občinski praznik. Preverili smo, čemu so v zadnjem času dali največ pozornosti. Tu gre predvsem za dve stvari: gradnja športne dvorane pri osnovni šoli in oskrba s pitno vodo Suhe krajine, katere del je tudi Mirna Peč.

Velika pridobitev bo športna dvorana, ki bo, kot kaže, predvidoma pripravljena do prvega šolskega dne naslednjega šolskega leta, do 1. septembra torej. Če ne bo nobenih revizij postopkov javnega naročanja bodo učenci v novem šolskem letu tako že lahko uporabljali telovadnico. Z izgradnjo dvorane ob Osnovni šoli Toneta Pavčka so začeli pred letom dni. Dvorana bo na voljo tudi za večje športne prireditve. Športna dvorana bo, po napovedih mirnopeškega župana stala okrog milijona evrov, kar je precej manj od prvotno načrtovane predračunske vrednosti. Pri vodovodu pa jih lovijo dokaj kratki izvedbeni roki, zato so morali povečati dinamiko izvajanja del v letu 2017.

Praznujeta tudi župnija in gasilci

Ne samo občina, tudi župnija Mirna Peč praznuje junija. Letos so praznovali 100-letnico posvetitve župnijske cerkve. Za namen praznovanja so pohiteli z zunanjo ureditvijo pred cerkvijo. Blagoslov je bil 4. junija, domačini so to pospremili z besedami, da je “dograjena dnevna soba vseh Mirnopečanov”. Pred kratkim pa je 80. obletnico ustanovitve praznovalo Prostovoljno gasilsko društvo Hmeljčič. Ti so največje darilo prejeli kar od svojih članov, tekmovalne enote, ki se je uvrstila na Gasilsko olimpijado.

Letošnja priznanja Občine Mirna Peč:

Častni občan Občine Mirna Peč: Jože Slak (Đoka), rojen leta 1951 v Jablanu, priznanje bo prejel posthumno: likovni umetnik z več kot 60 samostojnimi razstavami doma in v tujini. V mirnopeški osnovni šoli je imel dve razstavi, med drugim je nameraval narediti tudi spominsko obeležje na rojstni hiši Lojzeta Slaka v Jordan Kalu, vendar to zaradi nesrečne smrti ni bilo več mogoče.

Plakete Občine Mirna Peč bodo prejeli:

  • Janez Rihtaršič, župnik v župniji Mirna Peč, kjer deluje že 14 let, s svojim delovanjem je v kraju pustil neizbrisen pečat;
  • Jože Zoran iz Orkljevca, član Prostovoljnega gasilskega društva Mirna Peč, predsednik in mentor, pod njegovim vodstvom društvo dosega zelo dobre rezultate na različnih tekmovanjih;
  • Gabrijel Obrekar, zelo dejaven na različnih kulturnih področjih.

Priznanji Občine Mirna Peč pa bosta prejela:

  • Rok Eršte, 26-letni športnik in
  • Jelka Krivec, aktivna članica govedorejskega in vinogradniškega društva ter društva podeželskih žena. Lani ji je bil podeljen naziv kmetica leta.

Pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti v soboto

V Občini je zelo dejavnih preko 20 društev, kot pravi tamkajšnji župan. Mi pa izpostavimo še Turistično društvo Mirna Peč. Vodi jih Silvo Barbo. Člani društva so ob dnevu zemlje skupaj s sekcijo Ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal posadili lipi tako na križišču v Malem Kalu kot nato še v Velikem Kalu. Na obeh mestih je sicer postanek pohodnikov vsakoletnega pohoda po Poti Slakove in Pavčkove mladosti. Gre za 12 km dolgo pot, na katero se bodo pohodniki spet, tokrat petič, podali v soboto. Širše znani pa so tudi mirnopeški harmonikarji, zbrani v Društvu harmonikarjev Mirna Peč.

Praznik Občine Mirna Peč je 21. junija, letos ga praznujejo 18. S prireditvami pričnejo jutri, v petek, trajalo bo vse do nedelje.

Program:

Jutri, v petek, se začne ob 17.30, ko si bo v telovadnici stare osnovne šole moč ogledati potujočo razstavo o Lojzetu Slaku in razstavo 8. otroške likovne ustvarjalnice. Ob 19. sledi občinska slavnostna seja v prostoru Kulturnega društva Mirna Peč, temu sledi 10. Festival mirnopeških vin, nato pa Petkova pompa ter zabava do jutranjih ur.

Zelo pestro bo tudi v soboto. Že ob 8. uri se začne 5. Pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti. Ob 8.30 bo Pohod v Zijalo (izpred osnovne šole). Ob 12. bo predstavitev lokalnih ponudnikov in domačih podjetnikov (igrišče pri stari šoli). Ob 14. bo gasilsko tekmovanje za pokal Mirne Peči, hkrati pa tudi zabavno popoldne z ansambli. Zvečer sledi zabava s Klapo Kampanel in Ansamblom bratov Poljanšek.

V nedeljo bo ob 12. predstavitev starodobnikov, ob 13. predstavitev kmetijske mehanizacije podjetja SIP in Steyr, ob 15.30 pa še regijske kmečke igre (vse na igrišču pri stari osnovni šoli).

O občini: Občina Mirna Peč meri vsega 48 kvadratnih kilometrov, ima okrog 3.000 prebivalcev in je najmanjša dolenjska občina. Na samostojno pot je stopila leta 1999, kar pomeni, da je letos polnoletna, praznuje 18. rojstni dan. Že drugi mandat jo vodi župan Andrej Kastelic.

C. R.