Med cepljenimi proti covid-19 so novo okužbo potrdili pri promilu

(vir: Zdravstveni dom Kočevje, FB)

Do danes je bilo v Sloveniji izvedenih okoli 1,7 milijona cepljenj proti covidu-19, z enim odmerkom je cepljenih skoraj milijon ljudi. Od teh se jih je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) 1.113 kljub cepljenju okužilo z novim koronavirusom, kar je približno en promil oziroma približno ena oseba na tisoč cepljenih.

Z novim koronavirusom se je letos do 12. avgusta medtem okužilo 135.420 ljudi, ki niso bili cepljeni. Cepiva proti covidu-19 so po zatrdilih stroke učinkovita obramba pred okužbo z novim koronavirusom, niso pa stoodstotno učinkovita.

Potencialno se tako lahko okuži tudi polno cepljeni. Vendar pa so cepiva zelo učinkovita pri preprečevanju hujšega poteka bolezni covid-19, ki zahteva bolnišnično obravnavo.

Med tistimi, ki so se cepili in so se vseeno okužili z novim koronavirusom, je tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, ki je to danes sporočila prek Twitterja.

Z novim koronavirusom se je od marca lani do 12. avgusta letos skupaj okužilo že 258.786 ljudi, ki niso bili cepljeni, kažejo podatki na spletni strani NIJZ.

Podatki o sprejetih obolelih s covid-19 v bolnišnice med 1. marcem in 1. avgustom 2021 pa kažejo, da je bilo v bolnišnice sprejetih 3124 obolelih, ki niso bili cepljeni proti covid-19, in 67 bolnih, ki so bili cepljeni.

M. D.