Avgust – praznični mesec občine Šentjernej

Srečanje z novinarji pred občinskim praznikom občine Šentjernej - Jernejevo 2021 (vir: občina)

Včeraj je v Kulturnem centru Primoža Trubarja potekala novinarska konferenca pred šentjernejskim občinskim praznikom, kjer je župan Jože Simončič predstavil glavne informacije o delu občinske uprave, dokončanih projektih in načrtih, ki jih namerava občina uresničiti v prihodnje. Predstavil je tudi dogodke ob občinskem prazniku.

Župan je poudaril, da je delo v občini v prvem polletju potekalo nemoteno in niso bili potrebni nobeni posebni ukrepi. Občina nima likvidnostih težav, obveznosti poravnava tekoče in skladno z zakonodajo.

Jernejevo je občinski praznik, ki ga v Šentjerneju praznujejo že več kot 20 let. Navajajo, da je čas po dopustih, ko goduje njihov zavetnik sv. Jernej, čas za praznovanje in zahvalo ter čas, da pogledajo, kaj so v letu dni dosegli in si zadajo cilje za prihodnje leto.

Ob občinskem prazniku, ki mu namenjajo cel mesec avgust, imajo veliko razlogov za zadovoljstvo tudi letos. V občini namreč potekajo številni projekti. Več o tem lahko preberete na povezavi:  sentjernej.si

Koledar prireditev za Jernejevo je dostopen tukaj: sentjernej.si

15. Jernejev kolesarski maraton

Že v nedeljo pa je v Šentjerneju v okviru občinskega praznika Jernejevo 2021, na praznik Marijinega vnebovzetja, potekal 15. Jernejev kolesarski maraton, ki je privabil več kot 250 kolesarjev. Od tega je bilo več kot 50 mlajših udeležencev od 15 let.

Maraton je pripravila občina in je potekal skladno z ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s covid-19. Predstavniki civilne zaščite so preverjali pogoj PCT.

Kolesarji so lahko izbirali med dvema dolžinama, in sicer 27 km malim maratonom ali 54 km velikim maratonom.

Najštevilčnejša ekipa na maratonu je bila ekipa članov Kolesarskega društva Trapci iz Šentjerneja, ki so prejeli pokal.

Pokal sta prejela tudi najmlajši kolesar in najmlajša kolesarka. Prejela sta ga tudi najstarejša kolesarka Irena Berčon iz Trbovelj in najstarejši kolesar Günter Kopač iz Kočevja.

Jernejev kolesarski maraton je sodil v sklop maratonov akcije Slovenija kolesari za leto 2021. Šentjernejčani so tako vnovič množično dokazali, da ob kolesarjenju uživajo v naravnih lepotah svoje občine, pri čemer se jim pridruži tudi mnogo udeležencev od drugod.

M. D.