Kočevje: Cepljenje in kako naprej?

Zdravstveni dom Kočevje (vir: FB)

V zadnjih dveh dneh so v Zdravstvenem domu (ZD) Kočevje opravili 40 testiranj na novi koronavirus. Okužbo so potrdili pri 27 osebah, še 3 okužbe so bile potrjene na hitrih testih. Skupno je bilo to 30 okužb v dveh dneh, tri osebe so bile iz Ribnice, ostali iz kočevskega. Tako slabih rezultatov v Kočevju že dolgo niso imeli. V odstotkih gre celo za najslabše izide, kar so jih kdaj imeli.

V Zdravstvenem domu so zapisali, da pri šestih osebah izvor okužbe ni znan, pri ostalih pa gre za prenos na delovnem mestu ali v gospodinjstvu.

Okužba se hitro širi znotraj družin in tudi na nekaterih delovnih mestih, predvsem od asimptomatskih prenašalcev ali tistih, ki imajo sprva le blage simptome, ki jih ne pripisujejo covidu-19.

Tudi v Kočevju so podobno kot drugod v državi včeraj prejeli prve odmerke cepiva proti covid-19. Cepili so oskrbovance in zaposlene v Domu starejših občanov Kočevje.

V prihodnjih dneh bodo prejeli še odmerke za cepljenje zdravstvenih delavcev v ZD Kočevje in koncesionarji. Sledilo bo cepljenje prebivalstva po prioritetnih skupinah.

Pri tem v Kočevju upajo na velik interes in visoko precepljenost v lokalni skupnosti, ki bo pomagala obvladati epidemijo in normalizirati življenje v prihodnjih mesecih.

Včeraj pa je zdravnica in direktorica zdravstvenega doma Polona Vidič Hudobivnik zapisala: “Danes je prelomen dan, zelo pomemben, upamo, da pomeni začetek konca epidemije! V mislih imam seveda cepljenje, ki se je danes začelo tudi v Kočevju in sicer so se cepili stanovalci DSO Kočevje in nekaj osebja DSO Kočevje. Težko čakamo naslednjo dozo cepiva, ki prihaja v naslednjem tednu, ko bomo poleg zaposlenih v DSO Kočevje, na vrsti tudi ostali zdravstveni delavci na kočevskem in potem tudi vsi ostali, po prioritetah, v skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19.”

In kar je pomembno za občane?

Vidič Hudobivnikova je zapisala, da bodo osebni zdravniki začeli pripravljati prioritetne sezname bolnikov za cepljenje.

“Vse zainteresirane za cepljenje vabim, da pokličejo v ambulante izbranih zdravnikov in se prijavijo za cepljenje,” je dodala.

K. R.