Kmetje bodo 19. marca s traktorji zasedli Ljubljano

Kmetje pred parlamentom februarja lani (vir: Twitter)

Ker se vlada s kmeti očitno ne pogaja resno, imajo ti vsega dovolj. Zato so včeraj napovedali, da bodo 19. marca v Ljubljani pripravili protest.

 

Protest so pripravljeni odpovedati ali zamrzniti le, če bodo z vlado do petka dosegli konkreten napredek. “Mi smo odprti za pogajanja. Pričakujemo, da bomo do petka dosegli določene napredke pri naših zahtevah. Od vlade je torej odvisno, ali protest bo,” je dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je povedal, da bo protest potekal po Ljubljani pred ministrstvi in Trgom republike.

Ob 10. uri se bodo začeli zbirati na Trgu republike, protest pa naj bi trajal do okoli 14. ure. Pričakujejo več kot 2000 traktorjev. Občanom prestolnice se je Medved opravičil za nevšečnosti, a opozoril, da se kmetje borijo za svoje pravice.

Do vlade imajo več zahtev. Po navedbah predsednika Združenja hribovskih in gorskih kmetov Janeza Beje okoli 45.000 hribovskih kmetov v Sloveniji zahteva, da se izplačila za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost izvzamejo iz obdavčitve, kot je to v preteklosti že veljalo. Prav tako zahtevajo, da se odstotek pristojbine za gozdne ceste zmanjša za en odstotek.

“Gozdne ceste vzdržujemo ponavadi kmetje, nekaj malega zavod za gozdove oziroma občine, uporabljamo ga pa jih vsi državljani. Ni pošteno, da smo v desetih letih prišli z 1,5 milijona na sedem milijonov evrov pobranega denarja. To je nesmiselno, povejte mi, katera pristojbina se je v tem času povečala za petkrat,” je izpostavil.

Predsednica Zveze podeželske mladine Anja Kastelic je medtem opozorila, da je nedopustno, da sredi marca določene kmetije še vedno niso prejele izplačil, vezanih na zbirno vlogo, ki jim predstavljajo zagonska sredstva za začetek proizvodne sezone.

A. V.