So v Svobodi ponaredili podpise pod zahtevo za referendum o drugem bloku jedrske elektrarne?

(vir: pixabay.com)

Poslanske skupine v državnem zboru so podprle predlog za posvetovalni referendum o izvedbi drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (Jek 2), s katerim bi v državi zagotovili stabilno oskrbo z elektriko. Predlog za izvedbo referenduma je s podpisi poslancev in poslank že vložen v parlamentarni postopek.

Vendar pa se je izkazalo, da so v stranki Gibanje Svoboda podpise svojih poslancev in poslank očitno ponaredili. Stranko vodi Robert Golob, za katerega je znano, da si prizadeva predvsem za vzpostavitev sončne energije, kjer bi sam bogato žel.

Še več kot zdaj, ko kot lastnik podjetja Star Solar na račun svojih štirih sončnih elektrarn, umeščenih na Štajerskem, mesečno prejema okoli 20 tisoč evrov. Slovenijo pa si želi povsem solarizirati (spraviti pod sončne panele).

Miroslav Gregorič, poslanec Gibanja Svoboda (vir: GS)

Miroslav Gregorič, poslanec Gibanja Svoboda, je predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič poslal obvestilo, da je bil na njen naslov posredovan predlog za razpis referenduma, v prilogi pa je tudi njegov podpis.

Zaprosil je, da se njegov podpis črta, saj pri tem predlogu ni sodeloval in ga tudi nikakor ne podpira. Po njegovi oceni je besedilo predloga napisano izrazito v prid jedrski energetiki. On pa si pred izvedbo referenduma želi številne podatke in študije. Po njegovem bi morali volivci odločati o dveh alternativah: o scenariju obnovljivih virov energije (voda, sonce) in scenariju jedrske energije (Jek 2) plus obnovljeni viri energije (voda, sonce) oziroma o uporabi zgolj ene ali druge variante.

Iz navedenega je razvidno, da je Gregorič povsem na liniji Roberta Goloba, cilj vsega pa je zavlačevanje. Vse skupaj čudi, ker je bil Gregorič skozi celotno delovno dobo povezan s področjem jedrske energije, tudi na mednarodni ravni (vir). Pri tem pa nikoli ni izpostavljal problematike le te.

Referendum in čim prejšnjo gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne podpirajo tudi v gospodarstvu, kjer navajajo, da je energetska samozadostnost vprašanje suverenosti naše države, izgradnja drugega jedrskega bloka pa pogoj, da ohranimo energetsko neodvisnost in konkurenčnost gospodarstva.

Zapleti pri podpisih v Svobodi tako že nakazujejo, v katero smer bo šlo vse skupaj. Generalno gledano kot stranka referendum in gradnjo (uradno) podpirajo, v ozadju pa deluje sončni lobi, katerega cilji so predvsem osebne narave – lastno bogatenje.

M. D.