Vlada Brežicam in Središču odločna vsiliti azilna domova, domačini napovedujejo odločen upor

Tudi v Brežicah so odločeni, da pri njih ne bo azilnega doma.

Vlada Roberta Goloba se je očitno odločila, da bo ne glede na ostro nasprotovanje lokalne skupnosti na Obrežju v občinah Brežice in Središče ob Dravi postavila azilna domova.

V občinah svarijo, naj tega ne poskuša in napovedujejo, da so se nameri pripravljeni odločno upreti.

Direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je včeraj napovedala, da že izvajajo različne aktivnosti za vzpostavitev izpostav azilnega doma na Obrežju in v Središču ob Dravi, in sicer od umestitve izbranih lokacij za obe izpostavi v prostor, povezovanja na električno omrežje in preverjanja zadev v povezavi s kanalizacijo. Poskrbeti morajo tudi za različne razpise, saj imajo migranti, nastanjeni v azilnem domu, po zakonu pravico do prehrane, higienskih potrebščin in drugega. Hkrati se lahko ti prosto gibljejo.

Brežiški občinski svetniki so prejšnji teden soglasno sklenili (proti so bili tudi svetniki Svobode), da nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju, ob tem pa odločeni poudarili, da azilnega doma pri njih ne bo. Brežiški župan Ivan Molan je celo posvaril, da so se občani nameri vlade, v kolikor bo sprejeta brez sodelovanja z njimi, pripravljeni celo fizično upreti. Vseeno je Štrukljeva včeraj poudarila, “da je vlada sprejela odločitev zato, da jo bo tudi izvedla”.

Da se bodo odločno uprli vzpostavitvi azilnega doma pri njih, so napovedali tudi v Središču ob Dravi, kjer za danes napovedujejo protestni shod. Za danes popoldne so sklicali tudi izredno sejo občinskih svetov občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

Sklep o postavitvi azilnega doma lahko vlada na takšen diktatorski način sprejme za vsak slovenski kraj in krajane zgolj postavi pred dejstvo.

Če nasprotujete, da migrante pripeljejo v vaš kraj, podpišite peticijo – na povezavi: PETICIJA PROTI POSTAVITVI AZILNIH DOMOV 

A. V.