Kam se danes lahko odpravimo?

Gorjanci

Danes obeležujemo 1. maj, praznik dela. Gre za praznik, s katerim se spomnimo na priborjene pravice delavskega razreda in ga v Sloveniji kot edini državi članici Evropske unije praznujemo dva dni. Slovenski sindikati letos izpostavljajo predvsem problematiko delovnega časa, problematiki plač in ostalim težavam zaposlenih (in tudi nezaposlenih) ne namenjajo večje pozornosti.

Prebivalce številnih krajev po državi bodo zjutraj prebudile budnice, sledilo bo nekaj prvomajskih prireditev, vendar pregled pokaže, da bo teh precej manj kot smo bili tega navajeni v preteklih obdobjih. Letos po daljšem času ni napovedane niti prireditve na Miklavžu na Gorjancih. V uradu predsednika republike bo danes sicer dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Od kje izvira 1. maj?

Gre za mednarodni praznik, s katerim se delavci po vsem svetu spominjajo nasilnega zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci, ki so delali tudi po 16 ur na dan, so namreč zahtevali osemurni delovnik, ki pa jim ga delodajalci niso želeli zagotoviti. Zato so protestirali in se med drugim popadli tudi s policijo. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Proteste je organizirala takratna ameriška Zveza strokovnih sindikatov, ki se je podobno kot sorodne sindikalne organizacije v Evropi borila za pravičnejše mezde in skrajšanje delovnika, saj so delali po 12, 14 in celo 16 ur na dan.

Zveza je zato organizirala množične delavske demonstracije po vsem ozemlju ZDA, ki so se začele 1. maja, zlasti v največjih mestih. Za geslo so si izbrali tri osmice, kar pomeni osem ur dela, osem ur počitka, osem ur kulture in zabave.

Čeprav je od takrat minilo že 133 let, so delavske pravice danes marsikje še vedno grobo kršene.

Sindikati v Sloveniji letos izpostavljajo predvsem problematiko delovnega časa.

Kam se danes lahko odpravimo?

  • Ob 9. uri bo potekal voden ogled Dolenjskih Toplic; zbor je pri Balnei
  • Ob  9. uri se bo začel tudi tradicionalni prvomajski pohod na Pogorelec – dolenjski Triglav, kot ga poimenujejo. Zbor bo na parkirišču za na Bazo 20 v Podturnu
  • Ob 11. uri se bo začelo prvomajsko srečanje na Javorovici
  • Ob 11. uri se bo začelo 38. prvomajsko srečanje na Debencu
  • Ob 11. uri se bo začelo praznovanje 1. maja na Krašnjem Vrhu, pohodniki se bodo na pot odpravili ob 7.30 s Pungarta v Metliki
  • Ob 14. uri se bo začel Dan odprtih vrat Jadralnega kluba Kočevje, ob Kočevskem jezeru (tudi jutri, 2. maja ob istem času).

C. R.