Česa danes v Ribnici ne smemo zamuditi?

Ribniški sejem (foto: Turistično društvo Ribnica)

Ribniški semenj suhe robe in lončarstva pripravljajo vsako prvo nedeljo v septembru. Tokrat bo že 42. Začelo so bo s tradicionalnim semanjim sprevodom po glavni ulici, ob 9.15. Ob 10. uri bo odprtje semnja, ki poteka v organizaciji Turističnega društva (TD) Ribnica. Zbrane bo med drugim nagovoril tudi Jože Tanko, poslanec v Državnem zboru RS in nekdanji dolgoletni ribniški župan.

Stojnice s suho robo in lončarskimi izdelki bodo tako kot tudi vedno doslej postavljene na glavni ulici. Ribničani na njih predstavljajo suho robo in lončarske izdelke, značilne za Ribnico in okolico, pa tudi izdelke domače obrti iz drugi delov Slovenije. Značilno za ribniški sejem je tudi, da sočasno predstavljajo izdelavo teh izdelkov.

Ob 11. uri bodo v osrednjem programu potekale 8. Suhorobarske igre, ki je zabavno tekmovanje. Plezalni klub Ribnica pa že tradicionalno organizira plezanje na zvonik ribniške cerkve. Kdor bi se rad preizkusil v plezanju, lahko pride pod zvonik. Člani bodo poskrbeli za adrenalinsko izkušnjo in varnost plezalcev.

Od 9. do 15. ure bo potekala igra za radovedne glave, poimenovane Lov za zakladom. Ob koncu bodo razglasili zmagovalca in podelili nagrade. V gradu si bo možno ogledati predstavitev srednjeveškega orožja. Na stadionu Ugar pa bo v času od 9.30 do 13.30 potekal nogometni turnir. Popoldne ne bo manjkalo glasbe. Najprej bo koncert zasedbe Kranjci, osrednji pa bo koncert Ansambla Franca Miheliča.

Podjetni Ribničani se torej v vsej svoji zgodovini niso izneverili. Pred dnevi smo poročali o zelo močnem gospodarstvu v občini, v kateri je vsega okrog 10 tisoč prebivalcev. Registriranih je kar 474 gospodarskih družb in podjetnikov, lani pa so ustvarili rekordnih 20 milijonov evrov dobička. Več kot polovico tega je ustvarilo zgolj eno podjetje, Inotherm, prvih največjih pet podjetij v občini pa je imelo skupno kar 14 milijonov evrov dobička (od 20). Pri delovanju teh podjetij nismo ugotovili nič takšnega, kar bi posebej zmotilo, kot na primer v sosednjem Kočevju. Noben ribniški gospodarstvenik se ni preselil v Dubaj, tudi poslovanja z davčnimi oazami v tej občini nismo zaznali.

Seznam največjih podjetij v Ribnici smo objavili tukaj: ribnica-podjetja

Ob tem, ko so v Ribnici in celotni ribniški dolini tako zelo pridni, pa to ne pomeni, da se ne soočajo s težavami, povezanimi predvsem z infrastrukturo. Za ta del je namreč že dolgo v načrtu 3.a razvojna os. Gre za cesto od Ljubljane, mimo Škofljice, Ribnice, Kočevja in dalje do slovensko-hrvaške meje. Zdajšnja glavna cesta je namreč že zelo dolgo med bolj obremenjenimi cestami v državi, saj se poleg rednega prometa po njej vsak dan v Ljubljano in nazaj na delo vozi okoli 1.250 ljudi. Stvari so zastale pri obvoznici mimo Škofljice, stvari gredo po polžje, vlada Ribničanov ne sliši.

O tem smo pisali tukaj: moja-dolenjska.si.3a razvojna os

Pogledali smo še, kakšno vreme se nam danes obeta v Ribnici. Topleje bo kot včeraj,  napovedujejo pa nekaj ploh. Natančnejše napovedi, po urah, so dostopne tukaj:

Vreme: Ribnica: napoved po urah, nedelja, 3. 9. 2017