Jelka Godec: Odstopil je le obraz, ne pa tudi odločevalec

Odstopljeni minister Danijel Bešič Loredan in poslanka Jelka Godec v TV Tarči (vir: Twitter, arhiv)

“Največji poraženec odstavitve ministra je prav gotovo premier Golob sam. Loredan je bil namreč ves čas njegova osebna izbira. S to potezo je tudi de facto priznal, da mu vlado sestavljajo drugi.”

 

Tako današnjo kolumno na spletnem portalu pozareport.si začenja kolumnist Aljuš Pertinač. Odmevi na odstavitev ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana, ko mu je v petek popoldan Robert Golob na mizo potisnil že napisano kratko odstopno izjavo, rekoč, podpiši, pa so tudi sicer številni.

Bešič Loredan je pozneje povedal, da je obisk pri Golobu trajal vsega nekaj minut. Prišel je kot minister in odšel kot odstopljenec. Golob se je tako odrekel svoji desni roki, Bešič Loredan je bil namreč njegova osebna izbira za ministra in tudi podpredsednik vlade iz vrst stranke Gibanje Svoboda. In zdaj se bo lahko vrnil v poslanske klopi, če bo želel. Na Golobovi listi je bil namreč izvoljen za poslanca.

Zakaj ga je odstavil, odstavil?

Glede na to, da je Golob že pred meseci osebno prevzel vodenje zdravstvene reforme, ki jo je ta vlada zastavila kot prioriteto, od reforme pa je nič od nič, je krivda deljena. Tudi v koaliciji, kjer so ministra še v četrtek podpirali in poveličevali, že v petek pa so mu vsi po vrsti obrnili hrbet. Nekaj podobnega kot se je zgodilo nekdanji notranji ministrici Tatjani Bobnar. Glede na dostopne podatke naj bi Golob Bešič Loredana odstavil zaradi zahtev “ulice, nekdanjih ljubljanskih biciklistov”, po Golobu “civilne iniciative” ali “Glas ljudstva”. Slednjim se je lani neposredno po znanih volilnih izidih zahvalil, rekoč, “brez vas tudi nas ne bi bilo”.

Golob in koalicija tako, kaj pa opozicijska SDS

Vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec je v odzivu na odstop ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana dejala, da izjava predsednika vlade, da bodo v koaliciji nadaljevali z zdravstveno reformo, kot so si jo zadali, pomeni, da je odstopil le obraz, ne pa tudi odločevalec.

Izpostavila je, da so v SDS že večkrat poudarili, da so pod ministrovim vodenjem zdravstvenega resorja razmere v slovenskem zdravstvu vedno slabše, posledično pa je državljanom kršena ustavna pravica do zdravstvenega varstva in jim je, kot še nikoli do sedaj, omejen dostop do zdravstvenih storitev.

Prejšnji teden so zato v poslanski skupini vložili interpelacijo zoper ministra, saj so neizpolnjene in prelomljene obljube skrhale ugled funkcije ministra za zdravje do te mere, da je izgubljeno zaupanje javnosti, kar so bili po njihovem prepričanju dovolj trdni argumenti, da minister za zdravje ni primeren za vodenje Ministrstva za zdravje in mora zapustiti svoj položaj.

Zato v Slovenski demokratski stranki odstop oziroma podpis odstopne izjave Danijela Bešiča Loredana ocenjujejo kot pričakovano potezo.

“Ker pa je minister pred meseci zagotavljal, da sta s predsednikom vlade eno, bi takšno potezo glede na, do tega trenutka popoln neuspeh napovedane zdravstvene reforme, morda moral potegniti še kdo,” je še dodala Jelka Godec.

M. D.