Januarja za tretjino več ilegalnih migrantov, kaj nam za leto 2024 pripravlja vlada

Nezakoniti migranti ob meji v Beli krajini (vir: arhiv)

Policija je šele včeraj, 20. februarja, objavila poročilo o nezakonitih migrantih za januar 2024. Obravnavali so 3420 nedovoljenih vstopov v državo, kar je bilo za tretjino več (33 %) kot januarja lani, ko je bilo teh 2573. Skoraj vsi, kar 3323, jih je izreklo namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito (azil).

Največ migrantov, 2813, so januarja prijeli na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Število se je skoraj podvojilo, lani so jih prejeli 1482. Na območju PU Novo mesto so prijeli 82 % vseh, sledita PU Maribor (5 %) in PU Ljubljana 4,9 %.

Največ obravnavanih se jih je izreklo za državljane Sirije, Maroka, Afganistana, Turčije, Bangladeša in Rusije. Za ilegalne migrante je sicer značilno, da pri sebi nimajo osebnih dokumentov, ali so državljani držav, ki jih navajajo policistom, je tako neznanka. Policisti jim morajo bodisi verjeti na besedo ali pa to ugotavljati kako drugače. Med migranti, kjer je večina mladih moških, se tudi ne ve, kdo prihajajo v Slovenijo in kakšno preteklost imajo. Morda tudi kriminalno in je zato ogrožena naša varnost?

V ponedeljek so prijeli ilegalnih migrantov, od tega 40 na območju Brežic, dva na območju Krškega in 10 v Preloki ob Kolpi v Beli krajini.

Ob koncu tedna pa so obravnavali 308 migrantov, od tega 271 na območju Brežic, 4 na območju Krškega in 33 na območju občine Črnomelj (Preloka, Žuniči, Golek pri Vinici, Veliki Nerajec).

Iz podatkov PU Novo mesto je razvidno, da so migranti usmerjeni preko Posavja in preko območja občine Črnomelj, kjer se število nezakonitih migrantov povečuje.

Nastanitve?

Azilni dom v Ljubljani in izpostavah poka po šivih. Robert Golob je tudi napovedal, da bodo namestitvene kapacitete za migrante v letu 2024 urejali širom Slovenije in da pri tem lokalnih skupnosti ne bodo obveščali niti spraševali. Kar pomeni, da ne nameravajo iskati soglasja občanov in občank. Golob je dejal, da so migranti težava celotne Slovenije, ne samo Ljubljane. Dejstvo pa je, da se je število migrantov začelo strmo povečevati prav z njegovim prihodom, ko je z napovedjo, da bodo odstranili ograjo na meji, nezakonite migrante dobesedno povabil v Slovenijo.

Za migracije in oskrbo načrtovanih neverjetnih 50,5 milijona evrov

Ne samo varnost državljanov in njihovega premoženja, to pomeni tudi velike finančne obremenitve. Vlada ima tako v Načrtu razvojnih programov za leto 2024 za migracije in oskrbo migrantov načrtovanih neverjetnih 50,5 milijona evrov, kar je 6-krat več kot so bili stroški leta 2021. Za leto 2023 bodo stroški za migracije in njihovo oskrbo znani poobjavljenem državnem proračunu, načrtovanih je bilo nekaj več kot 30 milijonov evrov.

Podatki po PU za januar 2024 (vir: policija)

Vir: policija.si

A. L.