Janša: Hranilne vloge državljanov v banki Sberbank so varne

Sberbank v Sloveniji samo še zgodovina. Zdaj v lasti NLB. (vir: arhiv)

Hranilne vloge državljanov so v podružnici Sberbank v Sloveniji po besedah premiera Janeza Janše varne. “Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas,” je poudaril.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na družbenem omrežju Twitter odzval na sporočilo, da se sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino že odražajo tudi v bančnem sistemu, banke z ruskim lastništvom v Evropi se soočajo z zmanjšanim zaupanjem.

Posledično je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem.

Premier Janša je zapisal, da kljub likvidaciji centrale Sberbank v Avstriji so hranilne vloge državljanov v njeni majhni podružnici v Sloveniji varne.

Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas.

Iz Banke Slovenije pa so sporočili, da je bilo sprejeto prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem se bo za slovensko hčerinsko banko poiskalo hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom.

Poslovanje Sberbank banke v Sloveniji je tako v tem času omejeno na kartično poslovanje; ostale storitve začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte. Do srede zjutraj so dvigi in plačila komitentom omejeni na 400 evrov dnevno, več podrobnosti o nadaljnjih korakih bo znanih jutri, v torek.

V Banki Slovenije so še poudarili, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse ostale banke poslujejo kot običajno.

Finančni minister Andrej Šircelj je po odločitvi o sankcijah zoper rusko banko Sberbank danes zagotovil, da so omogočili tudi rešitve, ki bodo zagotavljale varnost varčevalcev, kar je pozdravil. Obenem je spomnil, da varnost prihrankov jamčita tudi sklad za jamstvo vlog in državni proračun.

M. D.