Janša, Morawiecki in Fiala varno prispeli na Poljsko

Premierji Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so danes varno prispeli iz Kijeva na Poljsko, je tvitnil tiskovni predstavnik poljskega premierja Piotr Müller. 

Janša pa se je na Twitterju zahvalil za gostoljubje v Kijevu in vpogled, ki so ga dobili v razmere na terenu.

“Poljska, slovenska in češka delegacija so se varno vrnile iz Kijeva na Poljsko,” je tvitnil Müller.

Poljski premier: Zahvaljujem se Janši, ki je bil pobudnik obiska v Ukrajini

“Zahvaljujem se mojemu prijatelju Janezu Janši, ki je bil pobudnik obiska v Ukrajini, ” je po včerajšnjem srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim povedal poljski premier Mateusz Morawiecki.

Kot je povedal Janša, se je za obisk odločil, ker se zaveda, kako se Ukrajinci počutijo v teh dneh: “Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji. Tudi mi smo se borili za našo svobodo, neodvisnost in za naša življenja.”

Kaj pomeni obisk Janše v Ukrajini?

“Vsak takšen obisk na vojaškem območju pomeni visoko varnostno tveganje za osebno varnost. Kaj bi nam pomenilo leta 1991, ko smo se borili za svojo samostojnost in demokracijo, če bi dobili obisk kogarkoli iz Evropske unije ali iz druge države. To da jasen signal podpore in sočutja za tisto, za kar se boriš,” je za RTV Slovenija povedal Dobran Božič, nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske.

Premierji so včeraj po 8. uri prestopili poljsko-ukrajinsko mejo in v Kijev potovali z vlakom. Prispeli so okoli 19. ure. V Kijevu so srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. To je bil prvi obisk tujih voditeljev v Kijevu od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja.

Janša se je danes na Twitterju zahvalil Šmihalu za gostoljubje v teh težkih časih. “In za globok vpogled v to zelo kompleksno situacijo na raznolikih bojiščih,” je zapisal. Dodatno se je zahvalil poljski ekipi, ki je kljub številnim oviram omogočila to pot.

Morawiecki je medtem danes tvitnil, da so Ukrajinci spomnili Evropo, kaj je boj za svobodo in pogum. Zavzel se je za to, da je treba dati Ukrajini upanje.

Zgodovinska fotografija, sinoči:

M. D.