Izteka se rok prijave za glasovanje na domu in voliščih omnia

(vir: arhiv)

Danes je drugi dan predčasnega glasovanja pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami, v primeru nezmožnosti obiska volišča in za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča pa imajo volivke in volivci le še danes čas, da oddajo prijavo. Predčasno glasovanje praviloma poteka na upravnih enotah.

Za predčasno glasovanje se volivcem ni treba posebej prijaviti, je pa prijava potrebna za nekatere druge posebne oblike glasovanja.

To med drugim velja za volivce, ki bodo na volilno nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča, na t. i. voliščih omnia. Teh bo po državi v nedeljo odprtih 88, rok za prijavo za tak način glasovanja se izteka danes.

Prav tako se danes izteče tudi rok, do katerega lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, zahtevajo glasovanje na domu. Tokrat bodo morali za tak način glasovanja priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. sms-sporočilo ali potrdilo zVem).

Poleg tega se danes izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk.

M. D.