GAS soglasno potrdil združitev s SMC

Izredni kongres stranke GAS, predsedstvo

Gospodarsko aktivna stranka (GAS) je na izrednem kongresu stranke, ki se ga je v četrtek, 4. novembra, udeležilo 50 delegatov iz vse Slovenije, podprla združitev stranke s Stranko modernega centra (SMC).

Sprejeli so tudi programsko resolucijo in imenovali delovno skupino za izvedbo pravno formalnih postopkov združitve.

V uvodnem nagovoru je predsednik GAS Alojz Kovšca poudaril, da je GAS sicer majhna politična stranka, ki pa ima v sebi velik potencial za rast, razvoj in nadgradnjo, saj je njeno jedro neideološko, neobremenjeno in, kar je najpomembnejše, neomadeževano.

Zato verjame, da lahko prav združitev s stranko SMC v prihajajočem volilnem letu prinese politične prednosti, ki jih bodo skupaj, močnejši, raznoliki in samozavestnejši znali dobro izkoristiti v prid naroda in države.

“Imamo čvrste temelje, to so programske sorodnosti in enotna vizija prihodnosti, na katerih lahko zgradimo trdno, sodobno in trajnostno usmerjeno politično zavezništvo – dom sobivanja raznolikih, odgovornih in pokončnih državljank in državljanov. Pravijo, da kjer je volja, je tudi pot, in na njej bodimo sopotniki, drug ob drugem, ne drug proti drugemu.”

Kovšca, sicer tudi predsednik Državnega sveta RS, je še dejal, da je njihova naloga, da ljudem omogočijo politično alternativo, ki v svoje bistvo postavlja svobodno izbiro.

Svoj nagovor je zaključil: “Čas je, da politika prisluhne ljudem, pa ne le prisluhne, da jim zaupa in jih povabi k sooblikovanju skupne prihodnosti. Tretji člen slovenske ustavepravi: Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, v Sloveniji ima oblast ljudstvo. Poskrbimo, da bo temu res tako.”V luči njihovega slogana: V slogi je moč, v povezovanju pa prihodnost, želijo v stranki GAS svoje ideje in cilje širiti z združevanjem, povezovanjem in sodelovanjem s posamezniki, političnimi strankami ter z drugimi tovrstnimi pobudami, ki zagovarjajo podobne vrednote.

Vrednote stranke GAS

Njihove vrednote so tradicija krščanstva, spoštovanje družine in družinskih vrednot, ljudskih običajev, ohranjanje snovne in nesnovne kulturne dediščine. Vrednota je tudi slovenska zemlja, podeželje, ki predstavlja zagotovilo za neodvisnost in preživetje, zato ga je treba ceniti in negovati, ter vrednote sodelovanja, spoštovanja in zaupanja.

Cilji, ki jih bodo zasledovali pri svojem delovanju

V sklopu resolucije so zapisali tudi tri cilje, ki jih bodo zasledovali pri svojem delovanju:Vitka in učinkovita država, ki na najvišjem nivoju skrbi za varnost državljanov Republike Slovenije, za trajnostno politiko, temelječo na varstvu okolja, krožnemu gospodarstvu, sodobni infrastrukturi, zeleni prihodnosti, digitalizaciji. Državo je treba približati ljudem, jo decentralizirati in debirokratizirati. Država naj poskrbi za temelje socialne varnosti slovenskih državljanov, za višjo kakovost slovenskega šolstva in zdravstva. Ta politika naj se izvaja preko razvejane, močne in učinkovite, a vitke lokalne samouprave ter preko avtonomije regij, ki naj skrbijo za skladni razvoj, za enake standarde, ob upoštevanju posebnosti posameznih regij.Svobodna družbena pobuda, ki mora temeljiti na kakovosti servisa za državljane, kjer je pomembna kakovost in dostopnost storitev za slovenske državljane. In kjer je poskrbljeno za raznolikost ponudbe, na podlagi kriterija kakovosti in cene, brez predsodkov in ideološkega omejevanja.

M. D.