Finance: “Samo ne Golob”

Evropski parlament (vir: arhiv)

Iz Slovenije gre v parlament EU devet poslancev, tokratnim volitvam pa je novinarka in urednica časnika Finance Simona Toplak namenila daljši in zelo poučen prispevek. Uvodoma je zapisala, naj izberemo politika in ne kreature. Recept za uspeh Evrope namreč ni v manifestih in ideologiji, pač pa v tehnolološki nevtralnosti, produktivnosti, zmanjšanju regulacije in birokracije. V denarju, v merljivih stvareh, ki so nagrada v poslu in kazen v politiki.

Toplakova navaja, da sta Robert Golob in njegova Svoboda iz državnika in politike naredila kreaturo, iz sistema in pravil pa sprdačino.

“Pod Golobom je dan temen,” navaja. Razmišljanje z glavo Irene Joveve pa bi to temo naredilo panevropsko in neskončno, plačal pa bi jo “planet”. Gre za populizem na potenco, dodaja Toplakova. In opozarja, da proputinovska propaganda, ksenofobija, nacionalizmi, avtoritarna moč države in druge neumnosti ne povečujejo ne varnosti, ne konkurenčnosti Evrope.

V nadaljevanju opozarja, da ankete kažejo, da bo največjo moč tudi po teh volitvah v Evropi ohranila desno sredinska skupina Evropska ljudska stranka (EPP), katere del so SDS, SLS in NSi. Na drugem mestu bodo, tako kot doslej, evropski Socialisti (pri nas SD). Na tretjem mestu bodo konservativci ECR, znani po italijanski predsednici vlade Giorgii Meloni. Dobro kaže tudi skrajni evropski desnici ID, kamor sodita italijanski Salvini in francoska Marine Le Pen.

Liberalci (Renew), kamor sodi Svoboda z Golobom in Jovevo, pa bodo, glede na ankete, eni največjih poražencev. Veliko bodo izgubili. Joveva pa je po svojem razmišljanju in stališčih tudi bližje skrajni levici in Zelenim, ki bodo glede na ankete na zadnjem mestu v Evropskem parlamentu. Pri tem gre tudi za stranki Vesna in Zeleni.

Komentatorka Financ navaja, da navedeni tudi, če bi v Sloveniji prišli do evropskega poslanca, v Evropi ne bi imeli nobene moči.

Zato dodaja, da je odločitev volivcev jasna. Če smo za to, da Evropska unija postavi varnost na prvo mesto, če smo za to, da se zaveze zelenega prehoda omilijo ter spremenijo v rumene, je odločitev jasna. Če ne želimo električnega avtomobila, če nimamo dovolj sredstev za toplotno črpalko in če se težko spopadamo s ceno bencina ter računi za elektriko, je odločitev na volitvah lahka.

Volimo lahko nekoga, ki sodi v vrste EPP, to je SDS, NSi ali SLS.

Za ideološko usmerjene leve volivce pa je najbolj razumna možnost – stranka SD.

Toplakova na koncu dodaja, naj naš glas ne bo zaman. Z njim ravnajmo odgovorno. “Dajte glas nekomu, ki bo izvoljen in bo imel vpliv.” In še: Izberite politika in ne kreature.

Povzeto po Financah: Finance – www.finance.si

A. L.