Epidemija začasno zaustavila tudi migrante, nasilje južno od nas se zelo krepi

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V letošnjih prvih štirih mesecih se je število nezakonitih prehodov državne meje zmanjšalo za 23 odstotkov, pričakovanega velika porasta zaradi epidemije z novim koronavirusom, ki je začasno zaprla tudi migrantske poti, ni bilo. Vendar pa se je z umiritvijo razmer število prehodov začelo povečevati, predvsem pa zelo narašča napetost med migranti v Veliki Kladuši in Bihaću, kjer prihaja že tudi do povečanega nasilja, migranti so v zadnjem tednu zažgali več objektov.

Na pričakovani novi stampedo in povečano migrantsko nasilje so se odzvali tudi v Sloveniji, notranji minister Aleš Hojs se je tudi v zadnjih dneh srečal z nekaterimi župani obmejnih občin, ob tem ne sedijo križem rok niti v slovenski vladi.

Avstrijska vlada je sicer na svojo južno mejo že poslala večje število vojakov, da bo to zaščitila predvsem pred morebitnim novim vdorom migrantov.

Znani profesor dr. Matej Lahovnik pa je na družbenih omrežjih zapisal, da “tisti, ki nasprotujejo, da bi Slovenija tako kot Avstrija tudi z vojsko varovala južno mejo, bodo odgovorni za uvoz tega nasilja v Slovenijo”.

S tem se je strinjal tudi predsednik vlade Janez Janše, ki je tako nakazal, da vlada še ni odstopila od namere po začasni podelitvi večjih pooblastil vojakom ob slovenski južni meji, čemur ostro nasprotujejo v opozicijskih strankah SD, LMŠ in Levica. Vlada pa za to potrebuje večinsko podporo v državnem zboru, to je tudi člane opozicije.

Novo iz BiH: Nasilje, spopadi, požigi

Iz Bosne in Hercegovine poročajo, da je stanje pri njih napeto, prihaja tudi do spopadov med migranti in policijo. Policija v Unsko-sanski županiji je tudi potrdila, da so uporabili silo proti migrantom v Veliki Kladuši, za intervencijo so jih zaprosili predstavniki Mednarodne organizacije za migracije, saj so bila njihova življenja zaradi nasilja migrantov ogrožena. Gre pa za organizacijo, ki migrantom pomaga, kar kaže, da je živčnost med migranti res zelo velika.

Migranti so samo v zadnjem tednu na območju Velike Kladuše zažgali več objektov. Nasilje pa se tudi sicer stopnjuje.

Število migrantov na območju Velike Kladuše in Bihaća se izrazito povečuje, migrantski centri so polni, zato so v kraju Lipa, ki je od Bihača oddaljen 20 km (bližje hrvaški meji), odprli nov kamp. V njem je okoli 1000 migrantov, ki čakajo samo na to, kdaj bodo šli lahko naprej. Na območju kantona je več tisoč migrantov, v zadnjih tednih se je število podvojilo, točnega števila pa tako nihče ne pozna. Bihaški župan Šuhret Fazlić ob tem opozarja na možnost »stampeda« migrantov (tukaj).

Poročilo slovenske policije do 30. aprila 2020

V letošnjih prvih štirih mesecih, do konca aprila 2020, so slovenski policisti obravnavali 2394 nezakonitih prehodov državne meje, kar je 23 odstotkov manj kot lani v enakem obdobju, ko je bilo 3112 nezakonitih prehodov. Pričakovanega velikega porasta števila nezakonitih prehodov meje v prvih štirih mesecih ni bilo.

Največ ilegalnih prehodov v štirih mesecih so obravnavale PU Ljubljana (37 %), PU Novo mesto (32 %) in PU Koper (20 %). Letos se je nekoliko spremenila tako struktura po državljanstvu kot tudi razporeditev po policijskih upravah.

V prvih štirih mesecih letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana (četrtina vseh), Maroka in Afganistana. Pri tem je 823 migrantov izrazilo namero podaje prošnje za azil (lani 1268), med njimi se jih je največ izreklo za državljane Maroka. Slovenski policisti pa so tujim varnostnim organom vrnili 1522 migrantov, največ na meji s Hrvaško (1512), od tega je bilo 593 Pakistancev.

Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu je sicer drugačna kot v lanskem letu. Opazno je močno zmanjšanje števila državljanov Alžirije ter povečanje števila državljanov Maroka in Afganistana.

Strm trend naraščanja števila nezakonitih prehodov meje se je začel julija lani, avgusta se je to še povečalo. Po ponovnem porastu števila oktobra se je število pričakovano spet zmanjšalo. Letošnji januar se je začel z večjim številom od lani.

V nadaljevanju pa se število ni začelo povečevati, kot je bilo sprva pričakovati. Na število je vplivala tudi situacija in ukrepi glede pandemije z novim koronavirusom oziroma boleznijo covid-19. V maju se je trend prehodov začel krepiti v zadnjem tednu.

Vir: Policija.si

J. M.