Vsak naj bo pozoren na svojo situacijo, v kateri se nahaja v pravosodnih postopkih

(vir: pixabay.com)

Začasni ukrepi na področju pravosodja, ki so veljali v času epidemije z novim koronavirusom, bodo veljali le še do 31. maja 2020. Nato se vse vrne v stare tirnice. Zaradi dosedanjih razmer bodo sodne počitnice letos le v prvi polovici avgusta (od 1. do 15. avgusta) in ne tako kot doslej, od 15. julija do 15. avgusta. Sklep o tem so sprejeli na Vrhovnem sodišču RS.

Vlada pa je sprejela sklep o prenehanju razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami.

Vladni sklep je včeraj na vladni novinarski konferenci predstavila ministrica za pravosodje Lidija Kozlovič in dejala, da sklep omogoča začetek normalnega delovanja vseh pravosodnih organov s 1. junijem.

Opozorila pa je, naj bodo ljudje pozorni vsak na svojo situacijo, v kateri se nahajajo v postopkih v okviru pravosodja.

Predstavila je tudi stanje glede sodnih rokov, kako so potekali doslej in kaj bo drugače po 1. junuju:

V nujnih zadevah so roki ves čas tekli, tako procesni kot materialni.

– V zadevah, ki so se opravljale pred 29. marcem, so se roki z 29. marcem prekinili in se bodo s 1. junijem nadaljevali. Torej ne tečejo znova, temveč se nadaljujejo in se iztečejo z dnem, ki velja v dotičnih primerih.

Roki za nenujne zadeve, ki so se izvajale v času epidemije, niso tekli. Ti začnejo teči 1. junija. 

– Izjema je področje insolvenc. V teh primerih so roki za poslovodstva podaljšani, da lahko določena dejanja opravijo v naslednjih treh mesecih. Ta ukrep je ščitil tiste družbe in podjetja, ki so prišla v težak poslovni položaj zaradi epidemije in imajo s podaljšanjem rokov možnost, da v naslednjih mesecih konsolidirajo svoje poslovanje.

Delo sodišč bo potekalo na naslednji način:

Ob sproščanju ukrepov v okviru pravosodja so se predstavniki ministrstva srečali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in pregledali izhodno strategijo ob prenehanju ukrepov. Dorekli so navodila za vse oblike sodišč, in sicer:

– Za stranke je potrebna uporaba zaščitnih mask.

– Potrebno bo tudi vzdrževanje ustrezne socialne razdalje.

– Namestili so nekaj zaščitnih pregrad, sodniki bodo uporabljali maske, prostore bodo ustrezno zračili.

***

Po aktualnih podatkih je bilo v Sloveniji v četrtek hospitaliziranih le še 21 bolnikov z virusom COVID-19, med njimi pa le še štirje taki, ki so hudo bolni. Testiranja niso, kot že večkrat v tem tednu, potrdila nobene nove okužbe, nihče od obolelih ni umrl.

Lidija Kozlović, ministrica za pravosodje

C. R.