Epidemija raste vse hitreje

(vir: pixabay.com)

Epidemija raste vse hitreje, predvidoma zaradi vpliva prazničnega druženja in vse hitrejšega širjenja različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, pa bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča.

Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte.

Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli v drugi polovici januarja, vrh v bolnišnicah pa predvidoma v prvi polovici februarja, ko bi se lahko približali vrednostim na vrhuncu četrtega vala.

Tako navajajo strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan in dodajajo, da bi lahko 12. januarja dnevno število potrjenih okužb preseglo 3500 ali celo 4000.

Zato dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je sicer cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za težji potek bolezni. 

Reprodukcijsko število znaša približno 1,5, kar pomeni, da ena oseba povprečno okuži eno in pol osebo.

Vir: ijs.si

Včeraj so potrdili največ primerov okužb od 22. novembra lani. Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom prej (nedeljo) povišalo za 1839, v primerjavo z minulim ponedeljkom pa so potrdili 1580 okužb več.

Podatki o okužbah za ponedeljek, 3. januar 2022, so dostopni na povezavi: Potrjenih 3393 okužb, pozitiven skoraj vsak drugi testirani 

M. D.