Premier Janša: “Osrednji problem države izhaja iz tega, ker velike dele sistemov obvladuje udbomafija ali vzporedni mehanizem”

(vir: arhiv)

Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji seji državnega zbora odgovarjal na ustna poslanska vprašanja, med drugim tudi na vprašanje poslanca Mateja T. Vatovca (Levica), povezano s korupcijo in “mafijskim” upravljanjem države.

Povedal je, da osrednji problem države izhaja iz tega, da državo, velike dele sistemov in podsistemov brez volitev in legitimitete obvladuje udbomafija ali vzporedni mehanizem.

V novejšem času se je to začelo z uničenjem 90 odstotkov državnih arhivov, potem z razorožitvijo slovenske Teritorialne obrambe, s privatizacijo 100 tisoč stanovanj v državni lasti, vključno s hišami v Murglah za bagatelne zneske, in s privatizacijo vseh osrednjih tiskanih medijev. Za predsednika programskega sveta RTV Slovenija se je najprej imenovalo bivšega predsednika Zveze komunistov in Socialnih demokratov, nato pa izvršnega sekretarja Centralnega komiteja Cirila Baškoviča, ki je še vedno predsednik programskega sveta RTV Slovenije.

Nadalje se je zamenjalo vilo v državni lasti za drugo vilo, prav tako v državni lasti, in se je vpisalo kot svojo lastnino in se sedaj govori, da je bilo to v redu. Celo sodišče, ki domuje na istem naslovu kot politična stranka (SD – op.), ki je lastnica “kao” te vile, to potrdi.

“Dvakrat so tovariši bankrotirali banke v državni lasti, pa nihče ni odgovarjal. Leta 1994 je bil sprejet zakon, v katerem piše, da sodniki, ki so kršili človekove pravice, ne smejo biti imenovati v trajni mandat. Kljub temu se je na Vrhovnem sodišču znašlo pred leti 80 odstotkov teh, ki so dokazano kršili človekove pravice vključno s tem, da so izrekali smrtne kazni in odobravali streljanje in umore civilistov na meji.”

Predsednik vlade je tudi povedal, da je bilo v letih 2009 in 2010 v največji državni banki ob kimanju državnih oblasti oprana 1,7 milijarde dolarjev ameriških dolarjev iranskega denarja, ki je bil namenjen za podporo terorizmu, izdelavi jedrskega orožja in plačevanju iranske tajne službe. Po mnenju strokovnjakov je bilo iz tega posla izplačanih za 300 milijonov dolarjev provizij.

“Tukaj iščite korupcijo, ne pri sendvičih in ne vem čem,” je dejal predsednik vlade.

“Pristojne institucije še danes ne samo, da niso za to obsodile nikogar, ampak tudi obtožile še niso nikogar. V tem času se je v vseh sistemih kadrovalo vse, kar se je dalo: v sodstvu, tožilstvu, policiji, šolstvu, diplomaciji, socialnih zavodih, javnih podjetjih, nadzornih agencijah, in to po načelu negativne kadrovske selekcije. In zaradi tega imamo danes veliko družbenih podsistemov, ki jih obvladujejo vzporedni mehanizmi oziroma, kot pravite, mafija in korupcija,” je poudaril Janša.

Ponovil je tudi, da Rok Snežič ni ne davčni svetovalec predsednika vlade ne davčni svetovalec vlade, kar je bilo že večkrat pojasnjeno, ter, da se ni nikoli nasprotovalo švedskim strokovnjakom v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Takšni so bili namreč očitni poslanca Levice.

Vir: poslanska-vprasanja

J. M.