Dr. Matjaž Jereb: Virus se od spomladi ni spremenil, kritično bolni stari med 42 in 85 let

(vir: UKC Ljubljana)

Tako obsežno širjenje novega koronavirusa v populaciji v zadnjem obdobju ni posledica mutacije virusa ali nižjih temperatur, ampak tega, da je bila presežena kritična meja okuženih v populaciji, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb.  Po njegovem mnenju je rešitev ustavitev javnega življenja.

“Epidemiološke razmere se v v zadnjih dneh dramatično slabšajo, vsak dan je več aktivno okuženih posameznikov. Lahko ocenimo, da je aktivno okuženih 15.000 in 20.000 državljanov.”

Po oceni dr. Matjaža Jereba je ključen problem, da se virus tako hitro širi, v tem, da je odstotek okuženih v populaciji visok, saj ljudje ukrepov, ki so bili sprejeti v preteklih tednih, niso spoštovali.

“Ko se število okuženih dvigne nad kritično maso, imamo ta problem, s katerim se danes soočamo,” je dejal.

Povedal je, da se virus od pomladi ni spremenil in bi posledično imeli večjo možnost širjenja, prav tako temperature v okolju niso take, da bi lahko s tem razlagali porast okuženih.

Hitro širjenje virusa v populaciji se pozna tudi v številu bolnikov, ki jih sprejemajo v bolnišnico, in tudi tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. V tem trenutku stanje še obvladujejo, so pa zaskrbljeni, da število postelj, pripravljenih za bolnike s covidom-19, ne bo zadostno. Zato širijo posteljne zmožnosti, pri čemer so že odprli oddelek na ortopedski kliniki, navadne in intenzivne postelje za bolnike s covidom-19 bodo tudi v bolnišnici Petra Deržaja v Ljubljani.

Opozoril je, da zboleva tudi zdravstveno osebje, po zadnjih podatkih je v UKC Ljubljana okuženih več kot 100 zdravstvenih delavcev, kar je sicer glede na število zaposlenih podoben odstotek kot v populaciji.

V celi državi se je včeraj na oddelkih za intenzivno terapijo zdravilo 62 kritično bolnih, v UKC Ljubljana jih je 22, stari so med 42 in 85 let. V bolnišnicah se zdravijo tudi trije otroci s covidom-19, noben otrok sicer ni ogrožen.

Čas obravnave kritično bolnih na oddelkih za intenzivno terapijo se v drugem epidemičnem valu ni nič skrajšal. V povprečju na oddelku za intenzivno nego ležijo med dvema in tremi tedni, imajo pa tudi bolnike, ki ležijo in so umetno predihavani že več kot mesec, pri čemer se pričakuje, da bodo na oddelku vsaj 14 dni ali več.

“V tem trenutku še obvladujemo situacijo,” je dejal. Upa pa, da bodo ukrepi, ki so bili sprejeti proti širjenju epidemije v zadnjem tednu, delovali in se bo krivulja obrnila navzdol.

M. D.