Dr. Anže Logar: “To je moja covid-zgodba”

Anže Logar je trenutno najbolj priljubljen politik.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je bil pozitiven na testu za novi koronavirus. Zdaj je na družbenih omrežjih objavil potek bolezni. Preberite!
“Pa sem ga dobil tudi sam.

Priznam, bil sem prepričan, da se ne bom okužil. Ker vestno uporabljam zaščitno opremo, si razkužujem roke, pazim na distanco in zunaj delovnih obveznosti nimam nobenih socialnih stikov, ki bi povzročali dodatno tveganje.

Virus ja napade tiste, ki se neodgovorno obnašajo!

Hja, ni tako enostavno. Virus strelja na vse strani. Ne izbira. Okužena kljuka v upravni stavbi, držalo ograje, miza v sejni sobi, pa zmanjšana odpornost zaradi izgorelosti – in okužba lahko doleti vsakega.

Začelo se je z rutinskim testiranjem. Brez simptomov, z dobrim počutjem, le rahlo utrujenostjo, ki pa sem jo pripisal naporni 4-dnevni turneji po Baltiku. Zjutraj, 8:40, kot vsakič po vrnitvi iz tujine, vatirana palčka v nos, neprijeten notranji ‘poprask’ nekje v zatilju, in nato v službo. Delo skladno s planiranim.

Potem pa okoli 13ih v pisarno pride namestnik generalnega sekretarja ministrstva z nujnim obvestilom – preliminarni testi kažejo na okužbo s koronavirusom! Naj grem nemudoma v osamitev. In sem šel. Eno uro sem sedel v pisarni in čakal končni rezultat. V glavi pa – kako?!? Saj sem striktno uporabljal masko/razkužila/distanco!!! In pa predvsem – upam da nisem koga okužil!

Čez uro je bila ‘sodba’ znana. Zapustil sem pisarno, odšel domov, vsi moji sodelavci pa na testiranje. Samoizolacija.

To je bil petek, 23.10. Ko izveš, te prevzame notranje nelagodje – zaradi neznano-znanega v prihajajočih dneh. Ampak saj bo OK, bo asimptomatična oblika kovida! Nisem imel temperature. Nisem kašljal. Nič drugih simptomov, razen morda rahlo zamašen nos …

V soboto pa se je začelo. Najprej glavobol. Nato strašen pritisk v sinusih. Nezmožnost zaužitja hrane. Iz ure v uro so se stopnjevali simptomi. Do ponedeljka sem dobil praktično vse iz spiska covid simptomov. Razen vročine in kašljanja. V glavi, za očmi pa je streljalo. Bil sem tako uničen, kot še pri nobeni gripi do sedaj. In edino, kar sem lahko jemal v upanju da pomaga, so bile izdatne količine D3, konjske doze C-vitamina in cink. Za vse ostalo je moral poskrbeti čas. Bil sem ‘out’, dobesedno.

Prvi stik z zunanjim svetom je bil klic predsednika vlade v ponedeljek popoldne, kako sem. Zaželel mi je vse dobro in čim prejšnje okrevanje. Cenim to.

V torek sem uspel na kratko preleteti elektronske medije. Nisem bil presenečen – spet so me odstavljali. Baje moram odstopit. Tokrat bojda zato, ker sem kršil karantenske postopke. No, nisem jih, ampak če pravijo v medijih, bo že držalo.

Vmes sem opravil še obvezen pogovor z epidemiološko skupino, dobil TAN kodo in jo vnesel v mobilno aplikacijo #ostaniZdrav, tako da so lahko vsi, ki so bili od okužbe z mano v stiku, dobili opozorilo na telefon.

Potem je prišlo na vrsto čakanje. Začela so me boleti pljuča. To je slab znak, je rekel zdravnik. Če bo šlo na pljuča, bo treba v bolnico. Postelj pa ni. Še več C vitamina in D3 kapljic…

Nekje do petka se je bolečina v prsnem košu izpela. Potem je bilo iz dneva v dan bolje. V ponedeljek, 11 dni po okužbi, sem šel ponovno na testiranje. Spet pozitiven. Zdravnik je rekel da zato, ker v sinusih (odmrli) virus vztraja. A kužnosti ni več. Počakal do petka, ko je zdravnik zaključil bolniško in dejal, da grem lahko nazaj na delo.

Na ministrstvu smo opravili natančne poizvedbe na lokacijah, kjer smo imeli srečanja. Veleposlaništvo, ministrske delegacije Estonije, Latvije in Litve, Svetlana Tihanovska, direktorica Narodne galerije, … vsi zdravi! Najboljša informacija tistega dne. Vse sem poklical, jih povprašal o počutju in se jim opravičil za morebitne nevšečnosti.

To je moja covid zgodba. Zdaj imam bojda protitelesa za naslednje 4 mesece. A bom še naprej upošteval navodila NIJZ za ravnanje v covid času. Res je, kljub temu, da sem nosil masko, se redno razkuževal in ohranjal distanco, sem zbolel. A je tudi res, da sem ravno zato, ker sem nosil masko, se razkuževal in pazil na distanco – uspel preprečiti nadaljnje širjenje virusa covid. In to je ključno. Moj R indeks je NIČ!

Ravnajte tako tudi vi. Upoštevajte priporočila NIJZ in spoštujte navodila ter sklepe Vlade RS. Gre za vse nas, za našo prihodnost.

In da, Covid je resna zadeva. Vem iz lastne izkušnje, pa ni šlo za hujšo obliko …

M. D.