Denar od elektrike iz NEK mesečno konča na Cipru

(vir: pixabay.com)

Iz spletnega portala Erar je razvidno, da denar od elektrike iz Nuklearne elektrarne Krško, ki jo prodaja GEN-I, na koncu konča na Cipru. Vsak mesec po 8 milijonov evrov.

Ob tem je v državnem zboru že od maja letos pripravljen predlog za preiskovalno komisijo, ki lahko razišče odtekanje državnega denarja iz GEN-I v davčne oaze in zasebne žepe.

Od policije, tožilstva in sodstva preiskave ni možno pričakovati. Predlog za parlamentarno preiskavo je zato pripravila SDS, za vložitev je potrebnih 30 podpisov poslancev in poslank. SDS jih ima 27.

Janez Janša pa je danes na Twitterju razkril, da že od maja zaman čakajo na (manjkajoče, vsaj tri) podpise poslancev in poslank iz vrst Nove Slovenije (NSi).

Dodal je, da bi delno zadevo lahko preiskala parlamentarna Komisija za nadzor javnih financ, ki po zakonu pripada opoziciji. Po logiki in praksi pripada vodenje največji opozicijski stranki, vendar jo je vladna koalicija takoj po volitvah dodelila NSI, vodi jo poslanec Jernej Vrtovec, nekdanji minister za infrastrukturo.

Rezultati so znani. Komisija pod vodstvom NSi in Jerneja Vrtovca te problematike ne da na dnevni red. Podpise za preiskovalno komisijo pa v NSi tudi ne prispevajo. Vse očitno v skladu z dogovorom z Robertom Golobom, po katerem čakajo na vstop v to vlado, Golob pa se v zahvalo ne dotika kadrov NSi v “njegovi” vladi.

Dodajmo, da je bil v prejšnji vladi prav (minister) Vrtovec pobudnik in najbolj goreč zagovornik zamenjave Roberta Goloba z mesta predsednika GEN-I – zaradi malverzacij, kot je takrat poudarjal.

Nakazila GEN-I na Ciper, del podatkov. (vir: Erar in Twitter)M. D.