Vloženi podpisi za razpis treh referendumov

Včeraj pred oddajo podpisov v državni zbor. (vir: Twitter)

Slovenska demokratska stranka je včeraj v državni zbor vložila več kot 157 tisoč podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov, in sicer glede zakona o vladi, zakona o RTV Slovenija in zakona o dolgotrajnih oskrbi.

Pred državnim zborom so se zbrali člani SDS, ki so v zadnjem času na stojnicah pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi zbirali podpise.

Poslanec Zvone Černač se je uvodoma zahvalil vsem članom SDS in tudi ostalim, ki so na terenu zbirali podpise. Ti zdaj omogočajo, da bodo volivci na referendumu lahko odločali o zavrnitvi treh slabih in za ljudi škodljivih zakonov, ki jih je sprejela Golobova koalicija. Za vse tri zakone je povedal, da vsak na svoj način siromašijo ljudi, “zato jih je potrebno na referendumu zavrniti.”

Glede Zakona o dolgotrajni oskrbi je povedal, da zakon pomeni boljši socialni in materialni položaj za vse, ki potrebujejo pomoč drugih, tako v domovih za starejše in ostalih oblikah institucionalnega varstva, kot na domu. Dodal je, da Golobova vlada vse te dobre rešitve odpravlja oz. jih zamika v prihodnost.

“V zadnjem času so se pojavila vprašanja glede financiranja in izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi,” je dejal in dodal, da so bila sredstva za dolgotrajno oskrbo zagotovljena v proračunu za prihodnje leto v višini nekaj manj kot 100 milijonov evrov. “Vlada jih znižuje na minimum, velik del teh sredstev pa prerazporeja za oskrbo migrantov. Sredstva za migrante je vlada zvišala iz 9 na 61 milijonov,” je poudaril Černač.

Poslanka Alenka Jeraj predstavila argumente, zakaj v SDS nasprotujejo noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenije. Kot enega izmed argumentov je navedla, da ocenjujejo, da nas “zakon pelje nazaj v stare čase, saj vlada z novelo dodeljuje ekskluzivo le določenim nevladnim organizacijam, ki so navzven apolitične, a so v preteklosti že imenovale politične kadre.”

Kot ključen problem zakona je navedla, da se z njim gledalcem in poslušalcem, torej tistim, ki plačujejo RTV prispevek, jemlje pravica, da odločajo. Doslej so poslušalci in gledalci predlagali 16 članov, z novelo pa se to ukinja.

O zakonu o vladi in morebitnem bohotenju birokracije s strani Golobove koalicije je spregovoril poslanec mag. Branko Grims. Opozoril je na dvoličnost nasprotnega političnega pola: “V minulih dneh, ko se je videlo da bomo uspeli, je naraščala živčnost pri tistih, ki so pred letom govorili, da je referendum najvišja oblika demokracije.”

Poudaril je, da želi vlada postaviti rekordno število ministrstev, “bilo naj bi jih 20.” “Bili bi torej evropski rekorderji. Temu in politiki Golobove vlade je treba reči ne. Trikrat ne. Prav zato je vredno in treba iti na referendume,” je zaključil Grims in vse povabil, da se udeležijo referenduma in preprečijo uveljavitev škodljivih zakonov.

Če bodo zahteve za referendum, ki so jih vložili v SDS, popolne, mora državni zbor v sedmih dneh referendume razpisati z odlokom. Kdaj bodo ti izpeljani, še ni znano.

M. D.