Danes izplačilo dodatka samozaposlenim, družbenikom in kmetom

(vir: pixabay.com)

Finančna uprava RS (Furs) bo danes že drugič od uveljavitve ukrepov za pomoč zaradi epidemije novega koronavirusa izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem.

Prejeli ga bodo tisti, ki so ustrezno izjavo prek e-Davkov vložili najpozneje do 30. aprila.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki ga je sprejela vlada in je v veljavi od 11. aprila, kot pomoč samozaposlenim predvideva oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Enaka pomoč je predvidena tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence.

Za mesec marec bodo prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Denar izplačuje Furs na podlagi posebne izjave, ki jo je treba prek informacijskega sistema eDavki vložiti najpozneje do konca maja.

Z izjavo upravičenci izjavljajo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Do konca aprila so jih na Fursu prejeli že od več kot 41.600 zavezancev.

Pogoj v skladu s pred kratkim prenovljenim zakonom je, da so samozaposlenim prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oz. 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

Prvi upravičenci, ki so takoj oddali vlogo prek e-Davkov, so marčno nakazilo prejeli že pred prvomajskimi prazniki.

Tistim, ki so izjavo vložili pozneje, to je med 19. in 30. aprilom, bo Furs mesečni temeljni dohodek za marec nakazal danes.

Prav tako je danes predvideno nakazilo mesečnega temeljnega dohodka za april.

Naslednje izplačilo bo sledilo 10. junija.

C. R.