Bazen Novo mesto pridobil bazensko dvigalo za invalide

Bazen Novo mesto (foto: Asja, Robert Kokol) vir: MO NM

Bazen Novo mesto je uradno v uporabo prejel dvigalo za dostop v vodo, ki gibalno oviranim osebam omogoča, da uživajo v koristih gibanja v vodi. Dvigalo so predali predsednik Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja Jože Okoren ter župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Uporabo naprave je demonstriral paraplavalec Aleš Sečnik, svetovni rekorder v svoji kategoriji.

Mestna občina Novo mesto je mobilno bazensko dvigalo za invalide i-Swim v vrednosti dobrih 10 tisoč evrov naročila pri Zavodu Brez ovir in ga v celoti financirala s podporo evropskega projekta VARCITIES, ki je usmerjen v spodbujanje fizične dejavnosti, bolj zdravega načina življenja in boljše kakovosti življenja vseh občanov.

Kot je na dogodku poudaril predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja Jože Okoren, za veliko večino invalidov plavanje, razgibavanje v vodi in izvajanje fizioterapije predstavljajo pomemben del ohranjevanja zdravja v vseh obdobjih starosti.

Plavanje je zanje zelo blagodejno, tako v smislu rehabilitacije kot tudi kot eden pomembnejših posebnih socialnih programov za invalide. Znano pa je, da se iz ljubiteljskega in rekreativnega plavanja ‘rojevajo’ tudi plavalci – športniki, ki so v tekmovalnem procesu in se uvrščajo tudi v reprezentance, tudi nastope na paralimpijske igre.

Ob predaji dvigala je podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar dodal, da so ponosni na arhitekturne nagrade, ki jih je dobil novomeški bazen, pozdravljajo tudi načrte zunanjega 50-metrskega olimpijskega bazena, predvsem pa je izpostavil, da je “največje zadovoljstvo, ko vidiš, da prostori živijo namen, za katerega so bili ustvarjeni in da so napolnjeni z energijo zadovoljnih uporabnikov. Šele ko infrastruktura dobi človeško dimenzijo, je njen namen izpolnjen”.

Mestna občina Novo mesto je z izgradnjo pokritega bazenskega kompleksa, ki je pričel obratovati 1. septembra lani in je del Olimpijskega centra Novo mesto, uresničila dolgoletne sanje Novomeščanov, da v domačem kraju rekreativno plavajo in se udejstvujejo v plavalnem športu. Posebno pozornost so v olimpijskem centru namenili tudi osebam z različnimi oviranostmi. Tako je v bližini konjeniškega centra, ki izvaja hipoterapijo, vzpostavljena čutna pot za slepe in slabovidne, bazen pa je bil že v osnovi zgrajen kot invalidom dostopen.

Bazensko dvigalo gibalno oviranim dodatno olajša dostop v vodo 25-metrskega plavalnega in 20-metrskega vadbenega bazena, pri čemer ga ne bodo koristili samo invalidi na invalidskih vozičkih, temveč je namenjen tudi za invalide na berglah, opornicah, za starejše in za druge gibalno ovirane osebe, ki jim bo strokovno osebje Olimpijskega centra Novo mesto na voljo za pomoč pri vstopanju v bazen in iz njega.

Evropski projekt VARCITIES, v okviru katerega je Mestna občina Novo mesto za revitalizacijo športno-rekreacijskega centra v Češči vasi pridobila dobrih 510 tisoč evrov nepovratnih sredstev, v središče svoje vizije postavlja državljane in človeške skupnosti. Vse to v prepričanju, da bi morala v prihodnosti mesta postati popolnoma osredotočena na človeka. Prek prepleta sodobnih tehnoloških rešitev in naravnega okolja oblikovati celostno ponudbo rekreacijskih in športnih programov za vse generacije in za vse skupine prebivalcev, s poudarkom na ranljivih skupinah.

Fotografije: Foto Asja – Robert Kokol

M. D.