Anja Bah Žibert: Če se vlada ne zaveda, da je potrebno zaščititi državljane, potem je zadnji čas, da zapusti Gregorčičevo

Poslanka Anja Bah Žibert

Poslanka Anja Bah Žibert je na današnji novinarski konferenci spregovorila o razlogih za zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo poslanci obravnavali Predlog priporočil Vladi RS za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovitejše ukrepe za zaščito meja ter krepitev varnosti in premoženja državljank in državljanov Republike Slovenije.

Poslanka Bah Žibertova je poudarila, da podatki kažejo, da imamo v Republiki Sloveniji vse večji varnostni problem in je pobuda za ukrepanje nastala na podlagi prošenj, ki prihajajo s strani prebivalcev, ki so vsak dan bolj zaskrbljeni zaradi povečane kriminalitete in nasilja ter razočarani nad nezadostnim odzivom vlade.

Statistični podatki kažejo, da je od začetka leta 2023 do prvih dni novembra nezakonito vstopilo v državo več kot 50 tisoč ilegalnih migrantov, v letu 2022 je bilo takšnih ilegalnih prihodov nekaj čez 18  tisoč. Policisti novomeške policijske uprave so od ponedeljka 30. oktobra do petka 2. novembra, torej le v nekaj dneh, obravnavali kar 495 ilegalnih migrantov, kar je več kot zaskrbljujoče. 

Teža problema in varnostno tveganje zaradi ilegalnih migrantov pa se iz t. i. južne meje prenaša tudi v notranjost države, in sicer v okolice nastanitvenih centrov. Poročilo policije kaže, da je porast kaznivih dejanj v Ljubljani največji ravno v okolici Viča, kjer je tudi azilni dom. V Policiji so nedavno potrdili, da je zaznati porast posilstev, ki so jih zagrešili nezakoniti migranti, in sicer kar za 170 odstotkov. Koliko napadov zoper življenje in telo ter spolno nedotakljivost se je zares zgodilo, pravzaprav nihče ne ve, kajti Policija te podatke preprosto prikriva oziroma o tem ne obvešča javnosti in jih predstavi šele takrat, ko o tem poročajo mediji. Zgovoren je tudi podatek, da so stroški prevoza migrantov naše državne meje do nastanitvenih centrov od začetka leta do danes znašali nekje pol milijona evrov.

Odločitve vlade pod vodstvom Roberta Goloba utemeljeno zbujajo skrb, saj vlada med svoje prioritete ne postavlja skrbi za varnost državljanov kot tudi ne učinkovite zaščite meja. Četudi gre pri tem tudi za nesposobnost, to ni opravičilo, saj je država dolžna zaščititi lastne državljane.

Poslanka Anja Bah Žibert je ob zaključku povzela predloge Slovenske demokratske stranke, naj vlada poskrbi za okrepljen nadzor na meji, po potrebi vključi tudi pripadnike Slovenske vojske in prerazporedi policiste na način, da bodo organizacijsko lahko delovali na teh območjih, kjer je nasilje najbolj v porastu.

“Če se vlada ne zaveda, da je potrebno zaščititi državljane, potem je zadnji čas, da zapusti Gregorčičevo”, je zaključila Bah Žibert.

Tonski posnetek novinarske konference je dostopen na povezavi: https://we.tl/t-0PxigSTujQ

A. L.