“Zgroženi smo, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje RTV na podlagi politične pripadnosti”

Urednik na RTV Slovenija Rajko Gerič je zaradi nedavnih izjav o čiščenju “janšistov” v policiji in Odmevih na TV Slovenija, kazensko ovadil predsednika vlade Roberta Goloba. “Jaz in moji kolegi se ob takšnih izjavah predsednika vlade, ki prizna, da je z vodstvom dogovorjen o čiščenju ‘janšistov in janšizma’, počutimo diskriminirane in zgrožene, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih,” je zapisal.

 

“Na javni Radioteleviziji opravljam delo odgovornega urednika Informativnega programa na 2. programu TVS in moji kolegi me sprašujejo, kaj takšne izjave predsednika vlade pomenijo in ali je to začetek tega, kar se je na RTV že ves čas napovedovalo. Da se bo obračunalo s kadri, ki so na RTV prišli v obdobju zadnjih dveh let. Sam nikoli nisem pristajal na to, da se kogarkoli etiketira s političnimi nalepkami, smo zaposleni v javnem zavodu in jaz in moji kolegi se ob takšnih izjavah predsednika vlade, ki prizna, da je z vodstvom dogovorjen o čiščenju ‘janšistov in janšizma’ počutim diskriminirano in zgroženo, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih. Takšno dogovarjanje in poziv je po mojem mnenju protiustavno in vodi v nedopusten krog političnega obračunavanja s posamezniki, ki se jih etiketira na podlagi neke arbitrarne oznake, za katero ni nobene realne osnove,” je zapisal Gerič.

Predsednik vlade je s takšnimi izjavami, ki so po njegovem prepričanju v globokem nasprotju z ustavo, kršil več členov kazenskega zakonika (javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju …) in zakon o delovnih razmerjih.

Od predsednika vlade in nove uprave RTV Slovenija pričakuje, da se zaposlenim, ki se ob takšnih izjavah počutijo ponižani in ogroženi, opravičijo, od organov pregona (policija, tožilstvo) pa da proti vsem, za katere se izkaže, da so bili del dogovarjanja s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom o čiščenju “janšizma in janšistov na RTV” uradno kazensko ukrepa.

A. V.