“Zunaj jih je s solzivcem zalivala policija, notri so pili šampanjec”

“Pod črto: ljubljanski Rog in Janković včeraj. Zunaj jih je tepla in zalivala s solzivcem policija, notri so pili šampanjec. Amorfna masa in njena elita”. Takole slikovito je včerajšnje dogajanje in trk dveh svetov ob odprtju Centra Rog v Ljubljani opisal novinar in urednik Bojan Požar.

 

Sinoči so namreč v Ljubljani odprli prenovljene prostore Roga, stavb, ki so jih pred leti nezakonito zavzele različne anarhične in samooklicane umetniške skupine. Pred časom jih je ljubljanski župan Zoran Janković deložiral, prostore pa je občina obnovila. Odprtje je bilo včeraj, pri čemer so se nekdanji Rogovci spopadli s policijo.

Protestniki, nabralo se jih je nekaj sto, so se pred Centrom Rog začeli zbirati uro pred napovedanim pričetkom uradnega odprtja. S transparenti in ob bobnanju ter žvižganju so večkrat obkrožili poslopje Centra Roga, malo pred 19. uro pa so se ustavili pred vhodom v center in želeli vstopiti, kar so jim preprečili varnostniki. Vhod so nato prišli varovat policisti specialne enote. Pri tme je prišlo tudi do spopadov.

Ob tem ne gre spregledati obljub vladajoče koalicije, ki je pred in po volitvah obljubljala, da nad nikogar v državi ne bo pošiljala policije. Predvolilna in povolilna emforija je mimo, obljube pa so očitno hitro pozabljene.

A. V.