Zaposleni v Domu starejših občanov Novo mesto bodo jutri začeli s stavko

Dom starejših občanov Novo mesto (foto: DSO Novo mesto)

Pogajanja med stavkovnim odborom Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Dom starejših občanov Novo mesto, in direktorico zavoda Mileno Dular niso bila uspešna, zaposleni bodo jutri, 10. januarja, začeli stavkati.

Iz sporočila, pod katerim je podpisan Zvone Vukadinovič, vodja stavkovnega odbora v DSO Novo mesto, je razvidno, da direktorica Milena Dular ne pristaja, da bi tudi v Domu starejših občanov za razporejanje in plačilo nadomestila plače uporabljali določila dogovora, v katerem je to urejeno enotno za vse tovrstne izvajalske organizacije v državi.

Dogovor je podpisala ministrica Anja Kopač Mrak, ki pa tudi ničesar ne stori, da bi se določila dogovora udejanjila tudi v DSO Novo mesto, čeprav ima večino v svetu zavoda, navajajo v sindikatu.

Ker v DSO Novo mesto javnim uslužbencem ne izplačujejo nadomestil plače za praznike,  ustvarjajo ekstra dobiček na račun delavcev. V letu 2017 so morali bolničarji, kuharji, sestre in drugi dejansko opraviti 88 ur več dela kot jih je opravila direktorica Milena Dular. To je tudi 88 ur več kot so delali javni uslužbenci v šolstvu, državni upravi in v drugih socialno-varstvenih zavodih.

Stavka zaposlenih v DSO Novo mesto se bo začela jutri, 10. januarja, ob 9. uri.

Uro pozneje bodo v avli doma pripravili novinarsko konferenco.

Zaposleni v DSO Novo mesto so stavko napovedali že 22. decembra 2017. Pri tem so navedli 11 stavkovnih zahtev, ki pa jih je direktorica Milena Dular nenehno zavračala. V tem času so potekala tudi pogajanja, ki so bila neuspešna in so se končala s stavko.

Več o tem smo poročali tukaj: zaposleni napovedali-stavko/

C. R.