Obeležujemo 8. marec, mednarodni dan žensk

Danes obeležujemo 8. marec, mednarodni dan žensk, ki je nastal iz aktivnosti delavskih gibanj na prelomu dvajsetega stoletja v Severni Ameriki in po Evropi.

Z omenjenim dnevom želimo spomniti, da se ženske enakopraven del družbe ter po pravicah, pa tudi dolžnostih, enakovredne moškim.

V zadnjih desetletjih so se pravice žensk sicer močno izboljšale, tako da v realnem življenju razlik med njimi in moškimi skorajda ne dojemamo več, kljub temu pa statistika nekaj razlik še vedno zaznava.

Po podatkih statističnega urada denimo ženske v Sloveniji v povprečju na mesec še vedno zaslužijo okoli 100 evrov manj kot moški, prav tako jih moški prehitevajo, ko gre za vodilne položaje v družbi. Da pa ženske na drugi strani živijo dlje kot moški, po nekaterih raziskavah so s svojim življenjem tudi bolj zadovoljne od njih.

Ne glede na to je mednarodni dan žensk priložnost za dejavno opozarjanje na težave in izzive na področju uveljavljanja enakopravnosti med ženskami in moškimi, prav tako pa priložnost, da veljavi žensk posvetimo še večjo pozornost kot sicer.

V uredništvu Moje Dolenjske vsem ženskam iskreno čestitamo ob njihovem dnevu, 8. marcu!