Zaposleni v Domu starejših občanov Novo mesto napovedali stavko

Dom starejših občanov Novo mesto (foto: DSO)

Zaposleni v Domu starejših občanov Novo mesto so napovedali stavko, pri tem navajajo 11 stavkovnih zahtev. Direktorica Milena Dular zahteve zavrača in hkrati upa, da do stavke ne bo prišlo, vodja stavkovnega odbora Zvone Vukadinovič pa navaja, da pogajanja ne prinašajo nobenih rezultatov, saj direktorica vztraja na svojem, zaposleni se počutijo manjvredne, zato bodo stavkovne zahteve zaostrili.

Stavkala naj bi večina od 230 zaposlenih, stavko so napovedali prek Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Če ne bo prišlo do dogovora, se bo stavka pričela 10. januarja 2018, ob 9. uri in bo tega dne trajala do 11. ure, zaposleni pa bodo v času stavke opravljali nujne storitve. Stavka bo nadalje potekala do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Zaposleni so delali 88 ur več kot direktorica ali ostali v javni upravi

Stavko so zaposleni napovedali 22. decembra, stavkovni odbor vodi Zvone Vukadinovič. Iz stavkovnih zahtev je razvidno, da so v Domu starejših občanov (DSO) Novo mesto uvedli razpored službe, po katerem delavcem na dan praznika ne obračunajo nadomestila plače zaradi odsotnosti, kot ga prejmejo drugi zaposleni v državi, ko so zaradi praznika prosti. Tako naj bi bilo že zadnji dve leti. Pri tem navajajo, da sta Milena Dular, direktorica DSO Novo mesto, in ministrica Anja Kopač Mrak v letu 2017 prejeli po 10 nadomestil plače zaradi odsotnosti na dan praznika, delavci v DSO Novo mesto pa so morali 5 praznikov delati, za kar so sicer prejeli tudi dodatek. Vendar pa za 6 praznikov nadomestila niso prejeli, te ure so morali nato nadomestiti. Navajajo, da so v letu 2017 opravili 88 ur več kot direktorica Milena Dular.

Zaposleni tudi sporočajo, da so delavci v Domu starejših Novo mesto drugorazredni  javni uslužbenci, saj morajo za enako plačo delati 88 ur več, kot na primer v šolstvu, državni upravi ali direktorica Milena Dular.

Opozarjajo pa, da je za stavko in vse njene posledice odgovorna Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo ima namreč večino zastopnikov v svetu zavoda in bi lahko uveljavili enake pravice za dolenjske delavce, kot jih imajo delavci v drugih zavodih.

Dovolj imajo varčevanja na njihovih plečih

Preostale stavkovne zahteve pa po navedbah zaposlenih odražajo vrsto samovolje direktorice in nemoč za socialne zavode pristojnega ministrstva z ministrico Anjo Kopač Mrak na čelu. Dodajajo, da imajo zaposleni v DSO Novo mesto dovolj varčevanja na njihovih plečih. Preobremenjenost, izgorelost in posledično nejevolja vodi v bolezni in osebne stiske tistih, ki pomagajo naši starejšim. Zato sporočajo, da imajo tega dovolj.

Potek stavke, če ne bo prišlo do dogovora

Stavko bodo 11. januarja 2018 začeli tako, da se bodo vsi stavkajoči zbrali v skupnih prostorih in izvedli protestni shod. Med stavko bodo poskrbeli le za nujne storitve in storitve, brez katerih bi bila ogrožena življenja ali pa bi se zdravje oskrbovancev lahko poslabšalo. Doplačilnih storitev ne bodo izvajali. Po nekaj dneh naj bi z milejše oblike stavke postopoma prešli na tršo obliko in stavko tudi časovno razširili.

Navedeno so predstavniki sindikata predstavili na novinarski konferenci in ob tem dodali, da se bodo do 11. januarja z vodstvom DSO še pogajali. Če ne bodo uspešni, pa bodo stavko zaostrovali do izpolnitve zahtev.

Dularjeva zahteve označila kot neutemeljene, hkrati upa na ustrezno rešitev

Direktorica Milena Dular je po sindikalnem sporočilu o stavki navedbe o neenakopravnem položaju pri delu za praznike označila kot neutemeljene. Dejala je, da to ne drži in da v domu delajo v skladu z veljavno zakonodajo in kolektivno pogodbo. Spoštujejo tudi pravico zaposlenih do stavke, je zatrdila. Sicer pa upa, da se bodo uspeli dogovoriti in do stavke ne bo prišlo. Po njenem tudi ni “toliko odprtih zadev”.  “Ne vidimo, da bi bilo toliko odprtih zadev,” je dodala.

Ker gre za občutljive stvari, navsezadnje je v Domu za starejše občane okoli 360 starejših oseb, varovancev, smo Mileno Dular včeraj vprašali, kaj se dogaja. Sporočila nam je: “Pogajanja so v teku in iščemo najboljšo rešitev za naše sodelavce v okviru zakonodaje. Upamo, da bomo ustrezno rešitev v dobro sodelavcev in naših stanovalcev tudi našli.”

Vukadinovič, predsednik stavkovnega odbora: Pogajanja niso prinesla rezultatov, direktorica vztraja na svojem

Hkrati smo se po odgovore napotili še k Zvonetu Vukadinoviču, predsedniku stavkovnega odbora v Domu starejših občanov Novo mesto. Pojasnil nam je, da zadnja pogajanja niso prinesla rezultatov, “ker direktorica vztraja pri tem, da delavcem v DSO Novo mesto ne pripada nadomestilo za praznik, ko ne delajo, ko jim vodja določi prosti dan povsem arbitrarno.”

Vukadinovič je dodal, da si direktorica Milena Dular “seveda izplača vsa nadomestila za praznik. Le tisti, na katerih stoji dejavnost zavoda, so manjvredni”. Dodal je, da bo stavkovni odbor svoje stavkovne aktivnosti zaostril.

Pogajanja in dogajanja v DSO Novo mesto bomo spremljali še naprej.

A. Z.