Žan Mahnič: Je predsednik vlade Robert Golob z izjavo o čiščenju janšistov iz Policije prekoračil svoja pooblastila?

Žan Mahnič

Poslanec Žan Mahnič je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s politizacijo slovenske Policije. 

 

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v torek, 24. oktobra 2023, v izjavi za medije glede pričanja nekdanje ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov, dejal: “Edina resnica, ki jo je povedala, je, da sva se dogovorila, da se Policijo očisti janšistov.”

Glede na to, da predsednik vlade, ki na podlagi 14. člena Zakona o Vladi RS vodi in usmerja delo vlade, skrbi za enotnost politične in upravne usmeritve vlade, usklajuje delo ministrov, predstavlja vlado, sklicuje in vodi njene seje ter daje ministrom obvezujoče naloge v zvezi z nalogami, ki izhajajo iz usmeritev vlade in so pomembne za delo posameznih ministrov, trdi, da so v Policiji janšisti in jih zagotovo pozna oziroma ve, kdo to so, je poslanec Mahnič vlado pozval, da posreduje seznam uslužbencev Policije, ki so po mnenju predsednika vlade janšisti.

Žan Mahnič vladi zastavlja tudi vprašanje, ali je predsednik vlade Robert Golob z omenjeno izjavo prekoračil svoja pooblastila.

Ob navedenih dejstvih poslanec Mahnič v imenu Poslanske skupine SDS pričakuje jasen odgovor vlade in meni, da so tudi slovenski državljani upravičeni do pojasnila glede politizacije slovenske policije.

M. D.