Za lepši jutri naših najmlajših

Ob rojstvu otroka starši razumemo, da naš dojenček potrebuje predvsem skrb, nego, bližino in brezpogojno ljubezen. Ko otroci odraščajo, pa se z njimi spreminjajo in rastejo tudi njihove želje. Oči se jim zasvetijo ob misli na novo igračo, bleščečem kolesu z zvončkom, sobi s pogradom in toboganom, ob zanimivih doživetjih. Kasneje sanjajo o študiju v tujini, svojem avtomobilu in se veselijo osamosvojitve. Da jim bomo lahko v oporo pri uresničevanju njihovih želja, ki lahko predstavljajo precejšnje finančno breme, sledimo naslednjim napotkom:

  1. Otroka učimo ravnanja z denarjem

Otroka bomo že od majhnih nog upravljanja z denarjem najlažje naučili preko igre. Ko ocenimo, da je dovolj zrel, razmislimo o njegovi tedenski žepnini. Pri višini le-te imejmo v mislih, naj ne bo previsoka in naj mu ne omogoča takojšnje izpolnitve njegove želje. Žepnino namreč uvajamo zato, da bi ga naučili, kako je del razpoložljivih sredstev potrebno privarčevati, da dosežemo časovno oddaljene cilje.

Z otrokom se pogovorimo o želji, ki si jo želi izpolniti in mu pomagajmo oblikovati finančni načrt, da bo vedel, koliko denarja mora tedensko privarčevati, da si bo čez čas željo izpolnil. Predlagamo mu lahko, da nekaj denarja posodi nam, babici ali dedku. Po preteku dogovorjenega obdobja mu vrnimo malenkost več, kot nam je otrok posodil in ga preko igre seznanimo s konceptom (pozitivnih) obresti.

  1. Razmislimo o varčevanju od otrokovih malih nog

Imejmo v mislih, da je z varčevanjem za otrokovo svetlo prihodnost smiselno pričeti čim prej. Zgodnji pričetek varčevanja namreč pomeni daljšo dobo varčevanja, ko se naša sredstva plemenitijo. Daljši časovni horizont nam tudi omogoča, da si pri naložbenih odločitvah privoščimo več naložbenega tveganja ter tako posledično pričakujemo višjo donosnost.

Ob razmisleku o varčevanju za svetlo prihodnost naših otrok je na mestu, da poskrbimo tudi zase. Vzpostavimo »varnostno rezervo« za nepričakovane stroške, del privarčevanih sredstev pa namenimo varčevanju za svojo pokojnino in že danes poskrbimo za našo svetlo upokojitev, ko ne bomo v finančno breme otrokom. Nenazadnje se otroci učijo z zgledom.

  1. Oblikujmo rešitev po naših merah

Se sprašujete, kako pričeti z varčevanjem za svojega otroka in koliko lahko privarčujete do njegove polnoletnosti z vestnim vplačevanjem že po 40 EUR mesečno? Odločitev o načinu varčevanja, ki bo prilagojeno vašim zmožnostim in prioritetam je izjemnega pomena, zato naj bo pretehtana in strokovno podkovana. V družbi NLB Skladi, upravljanje premoženja, d.o.o., je za vas na voljo ekipa finančnih strokovnjakov, ki vam bo odgovorila na vsa vaša vprašanja ter skupaj z vami oblikovala rešitev po vaših merah.

  1. Bodimo zgled našim otrokom

V otrokov varčevalni načrt lahko sredstva vplačujejo tudi drugi družinski člani in prijatelji, ki morda kdaj nimajo ideje, kaj podariti otroku za rojstni dan ali uspeh ob koncu šolskega leta. Na vplačila do dopolnjenega 18. leta starosti otroka vam je na voljo še posebna ugodnost, oprostitev plačila vstopnih stroškov, da bo za otroka ob zaključku varčevanja ostalo kar največ sredstev za uresničitev njegove želje.

Naučimo naše najmlajše, kako upravljati z družinskim proračunom in že danes poskrbimo za svetlo prihodnost cele družine. Na nas se lahko obrnete preko elektronskega naslova [email protected] ali telefonske številke 01 476 52 70.

(Oglaševalska vsebina)