Vojska v Črnomelj pripeljala 13 kontejnerjev – z dodatnim pojasnilom ministrstva za obrambo

Tako so kontejnerje danes dopoldne zlagali v Črnomlju.

Pripadniki Slovenske vojske so dopoldne v Črnomelj pripeljali 13 kontejnerjev. Začasno so jih namestili pri gasilskem domu v Črnomlju.

Po naših neuradnih podatkih bodo kontejnerje premestili ob državno južno mejo na območju občine Črnomelj.

Namenjeni naj bi bili za namestitve vojakov Slovenske vojske. Po neuradnih podatkih se namreč pričakuje še bistveno večji migrantski val.

Več podatkov o namenski rabi kontejnerjev še preverjamo.

 

Vojaški kontejnerji pri gasilskem domu v Črnomlju.

Z dopolnitvijo ministrstva za obrambo

Z ministrstva za obrambo so nam danes, 29. avgusta, ob 9.35, na naši vprašanji o tem odgovorili naslednje:

Za kaj so namenjeni kontejnerji, ki jih je SV danes pripeljala v Črnomelj?

Slovenska vojska v septembru postavlja nastanitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje na območju Policijske uprave Novo mesto. Nastanitvene zmogljivosti bo uporabljajo do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki na tem območju sodelujejo v mešanih patruljah s Policijo ali v opazovalnicah in na ta način preprečujejo nezakonite prehode državne meje. Predhodno je Slovenska vojska namestitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo, vzpostavila v dveh bližnjih vojaških objektih, in sicer v pivški vojašnici in vojaškem objektu v Primožih. Na ta način Slovenska vojska optimizira delovanje pripadnikov, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje, saj skrajšuje čas vožnje od oddaljenih vojaških objektov do mesta opravljanja nalog, daljša prisotnost pripadnikov na obmejnem območju in sočasno niža obremenjenost pripadnikov, da se ne vozijo dnevno na mesto opravljanja nalog.

Koliko kontejnerjev skupno načrtujete za ta kraj?

V Črnomlju, na dvorišču gasilskega doma, bo tako postavljenih 14 bivalnih kontejnerjev. V gasilskem domu v Črnomlju od leta 2016 deluje informacijska pisarna Slovenske vojske, ki je že do zdaj zagotavljala vez med vojaškimi strukturami in organizacijami posebnega pomena za obrambo ter ostalimi organizacijami.

C. R.