Novo: V Šentjerneju se dogaja

Šentjernej (vir: kraji.eu)

V Šentjerneju bodo skoraj hkrati dobili novega župana in novega ravnatelja tamkajšnje osnovne šole. Medtem, ko bo prvi nedvomno domačin, pa ravnatelja spet uvažajo, tokrat še dlje od prejšnje ravnateljice. Ravnatelj, napol zasebnik, prihaja iz drugega konca Ljubljane, kot bi doma ne imeli dovolj usposobljenega kadra.

Po odstopu Radka Luzarja v približno leto dni po drugi izvolitvi v občini potekajo priprave za nadomestne volitve župana. Te bodo v nedeljo, 8. marca 2020. Morebitni drugi krog bo 14 dni pozneje oziroma 22. marca 2020.

Ostali vpogled v delovanje občinske uprave kaže, da se tam ne dogaja prav veliko. Pravzaprav vlada kar zatišje in tako bo še nekaj časa. Zadnja redna seja občinskega sveta je bila 11. decembra 2019. Občina pa po 28. novembru 2019 tudi ni več objavila nobenega javnega naročila ali sprejela kakršne koli odločitve v povezavi s tem. vir

Med občani je sicer slišati več imen kandidatov, ki se bodo potegovali za župana, vendar je zadnji dan za vložitev kndidature jutri, v sredo, 5. februarja 2020, do 19. ure, ko bo tudi več znanega o tem.

Kandidature lahko vložijo: vsaka politična stranka svojega kandidata, volivci (kandidat mora imeti najmanj 80 podpisov podpore). Skupin je lahko več, vsaka skupina pa lahko določi največ enega kandidata in vsak volivec lahko da podporo s podpisom samo enemu predlogu kadnidatov. vir

Sočasno nov ravnatelj

Aljoša Šip (FB)

Drugače pa je z ravnateljem. Osnovno šolo Šentjernej bo namreč od 15. marca 2020 vodil Aljoša Šip, ki je bil izbran za ravnatelja. Prejel je tudi pozitivno mnenje ministrstva za šolstvo, ki ga trenutno še vodi Jernej Pikalo, minister iz vrst SD, v odstopu.

Za Šipa, ki je bil očitno izbira tudi trenutne vršilke dolžnosti ravnateljice Nine Šalamon (ta pa izbira prejšnje ravnateljice Renate Zupanc Grom), pa smo že zapisali, da je »napol privatnik«, zasebnik torej.

Trenutno je zaposlen v Centru Janeza Levca v Ljubljani, hkrati ima še vedno odprt status samostojnega podjetnika (s. p.) s številnimi registriranimi dejavnostmi (vir). Javnost opravičeno pričakuje, da bo kot novoimenovani ravnatelj to pravočasno zaprl. Šip je (kot kaže) skupaj s partnerico in še enim članom tudi soustanovitelj Zavoda Super glavce, Natalija Premužič pa je direktorica. Glavna dejavnost zavoda je izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje. Kot ravnatelj osnovne šole, kar bo opravljal prvič v svoji karieri, si tudi ni mogoče predstavljati, da bo hkrati še soustanovitelj zasebnega zavoda.

Šip se bo v Šentjernej sicer vozil iz Kamnika pod Krimom (pošta Preserje).

Spomnimo. Novomeščanka Renata Zupanc Grom je za ravnateljico šentjernejske osnovne šole prišla kot zaposlena v organu ministrstva za izobraževanje. Nato je predčasno odstopila in se vrnila na ministrstvo. Vse v obdobjih, ko je tega vodil Jernej Pikalo (SD). Nato je bil razpis, na katerega sta se poleg Šipa prijavili še Viktorija Rangus in Zvonka Potočar. Svet zavoda je nato po pridobitvi soglasja občine in ministrstva (spet Pikalo) potrdil Šipa, ki je po poklicu profesor športa. Na Svetu zavoda je prejel sedem glasov podpore, eden je bil vzdržan.

C. R.