Starši zgroženi nad izborom in neprimernostjo knjig za sedmošolce in dijake prvih letnikov

(vir: pixabay.com)

Agencija za knjigo je letos v okviru projekta Rastemo s knjigo večjemu delu slovenskih sedmošolcev v branje v 22.600 izvodih razdelila knjigo “Elvis Škorc, genialni štor”. Avtorica je Janja Vidmar, knjiga pa vsebuje vrsto vulgarizmov, eksplicitno seksualno retorike ter celo navodilo, kako omamiti mamo.

Dolenjska poslanka Anja Bah Žibert pa dodatno opozarja še na neprimernost knjige Cvetke Sokolov z naslovom “V napačni zgodbi” za dijake prvih letnikov.

Knjiga z neprimerno vsebino, ki jo Agencija za knjigo v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo vsiljuje slovenskim osnovnošolcem.

V knjigi Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor, lahko med drugim beremo številne sporne stavke in odlomke, kot so: “Kaj, kurac, pa imaš ti z Joškarjem?”; “Si lahko misliš, da edini v razredu še nisem seksal? Nekateri se mečejo ven, da seksajo že od petega razreda. Tudi cigaretnega dima ne znam pravilno potegniti v pljuča in nisem še poskusil trave. Poleg tega sem si doslej ogledal samo dva porniča”; “Res ima hude joške. Včasih se vidi skozi modrček. Zakuham, postanem lepljiv in matast in trd. In po novem tam spodaj otrdim že, če si njene joške samo zamišljam.”

Knjiga vsebuje tudi nenavadne nasvete, kot je na primer ta, da s pomočjo cigaret shujšaš, če le pokadiš vsaj šteko na dan, ali nasvet, kako z uspavalnimi tabletami uspavati mamo, če želiš pobegniti od doma.

Poslansko vprašanje ministroma Jerneju Pikalu (za šolstvo) in Zoranu Pontiču (za kulturo) o tem je dala dolenjska poslanka Anja Bah Žibert. Ob tem je opozorila tudi na knjigo Cvetke Sokolov z naslovom “V napačni zgodbi”, ki so jo v okviru istega projekta izdali za dijake prvega letnika srednje šole, govori pa o dogajanjih med najstnico in starejšim poročenim moškim, njenim učiteljem, v tuji (zakonski) postelji. Tudi to knjigo so kupili v 19.700 izvodih.

Poslanka je ministra vprašala, kakšni so kriteriji za izbiro knjig omenjenih pisateljic in ali sta omenjeni knjigi primerni za sedmošolce in dijake prvih letnikov. Odgovorov še ni prejela.

Dodajmo še, da sedmošolci in dijaki knjige v okviru projekta dobijo v trajno last. Ob tem pa se mnogi starši in tudi učitelji ter ravnatelji sprašujejo, kaj imata takšni knjigi opraviti s kulturo ali spodbujanjem branja.

Eden od učiteljev na eni od dolenjskih osnovnih šol pa je za naš portal med drugim povedal, da je knjiga za sedmošolce v programu, posredno določenem s strani ministrstva, ki ga morajo učitelji izvajati, na to nimajo vpliva, četudi se številni osebno še zdaleč ne strinjajo s takšnimi izbori in vsebinami.

Dodajmo, da je Agencija za knjigo povezana z ministrstvom za šolstvo, ki ga vodi Jernej Pikalo, avtoricama Janji Vidmar in Cvetki Sokolov ter zasebni Miš založbi (podjetju iz Doba pri Domžalah, ustanovljenemu leta 2017, v lasti družine Miš), ki je knjigi izdala, pa je z nakupom skupno kar 42.300 izvodov na naš račun omogočila lep zaslužek. In to ne prvič. Je morda tudi v tem eden od razlogov, da vladajoči otrokom vsiljujejo takšne knjige?

C. R.